Belišćanima 30 medalja na PH u kajaku i kanuu na mirnim vodama

Belišćanima 30 medalja na PH u kajaku i kanuu na mirnim vodama Belišćanima 30 medalja na PH u kajaku i kanuu na mirnim vodama
foto Kajak klub Belišće foto Kajak klub Belišće
foto Kajak klub Belišće foto Kajak klub Belišće
foto Kajak klub Belišće foto Kajak klub Belišće
foto Kajak klub Belišće foto Kajak klub Belišće
foto Kajak klub Belišće foto Kajak klub Belišće
foto Kajak klub Belišće foto Kajak klub Belišće
foto Kajak klub Belišće foto Kajak klub Belišće
foto Kajak klub Belišće foto Kajak klub Belišće

foto Kajak klub Belišće

Na zagrebačkom Jarunu od 31. srpnja do 2. kolovoza održavalo se Državno prvenstvo Hrvatske u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Nastupalo je oko 250 kajakaša iz 14 hrvatskih klubova, a Belišćani su osvojili 30 medalja.

Od 30 medalja Kajak kluba Belišće čak 17 je bilo zlatnih, 9 srebrnih i 4 brončanih. Prvoga dana su seniori i juniori veslali utrke na 200 metara te osvojili 3 zlata i dvije bronce. Drugi dan prvenstva bio je i za juniore, seniore i kadete te su u utrkama na 1000 metara osvojili još 12 medalja, 8 srebra i 4 zlata. 13 medalja od kojih 10 zlata, 1 srebro i dvije bronce osvojili su Belišćani trećeg dana u utrkama na 500 metara.

Kadeti i kadetkinje ekipno treći u državi
Pravo iznenađenje bili su kadeti među kojima su nastupili i 4. mlađa kadeta, odnosno kadetkinja, te osvojili pehar za 3. ekipno mjesto u državi. Kadetski kajakaški četverac u sastavu Leon Potočki i Ian Andraković koji su ujedno mlađi kadeti, te Šimun Petranović i Dino Zanoški dvostruki su prvaci države, na 500 i 1000 metara. Djevojke u četvercu na 1000 metara su bile srebrne, a na 500 državne prvakinje. Među djevojkama također su bile dvije mlađe kadetkinje Mia Stojaković i Klara Čakalić, a s njima su veslale Paula Savić i Sara Mikulić. Među kadetima dvostruki viceprvak u kanuu bio je Jan Kukec na 500 i 1000 metara. Kadeti su veslali i K1 te K2 utrke na 500 i 1000 metara s vrlo dobrim plasmanima koji su im donijeli dodatne bodove. S ukupno 71 bodom osvojili su nakon dugo vremena 3. ekipno mjesto u državi iza Olimpika (96) i Oriolika (80) te tako donijeli još jedan pehar za kolekciju najtrofejnijeg kluba Kajak kluba Belišće. Kadeti i kadetkinje belišćanskog kluba samo u jednoj utrci nisu osvojili bodove.

Mlađi juniori odlični u jačoj kategoriji
Za juniore nastupio je mlađi junior kanuist Bruno Mesić koji se okitio srebrom i dvije bronce. Na ovom prvenstvu nastupio je i Filip Arsenić, kajakaš mlađi junior, u kategoriji juniora na 200, 500 i 1000 metara te izborio dva finala. Juniori su na kraju završili na 5. mjestu.

Vrhunski treneri veslali u svakoj utrci
Svakako treba posebno istaknuti trud i rad trenera Tee Galić i Ivana Oreškovića bez kojih ovi rezultati ne bi bili ovakvi. Na prvenstvu pomno su pratili sve utrke te veslačima davali instrukcije. Malo je reći da je trenerica Tea Galić u rolama na zagrebačkom Jarunu pratila sve utrke među kadetima te im davala pravovremene upute i tako im je bila drugo, treće i peto veslo u utrkama. Trener Ivan pratio je i mlađe i one nešto starije na biciklu od starta do finiša.

Reprezentativci potvrdili svoju dominaciju
Osim mlađih kategorija nastupili su i reprezentativci Marko Jelkić i Petar Ivić koji su još jednom zlatom dokazali u C2 na 200 metara da su s razlogom među sedam najboljih posada svijeta, dok su u C1 na 200 metara osvojili zlato i broncu. Seniori su se kitili srebrom i na 1000 metara i to u C2 Ivan Orešković i Marko Jelkić. Na 500 metara osvojili su također zlato Petar i Marko u C2, dok je Jelkić u C1 osvojio broncu. Seniori Kajak kluba Belišće zasjeli su na 5. mjestu ukupnog poretka.

Rezultati ekipnog duha i truda
Svakodnevni naporni rad se isplatio, a ovo su rezultati ekipnog duha i truda svih zajedno, kako trenera tako i sportaša. Prvenstvo je bilo organizirano uz stroge mjere i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite. U narednom periodu nastavljaju se intenzivni treninzi s kajakašima i kanuistima te pripreme za nadolazeća natjecanja, ako ih bude s obzirom na situaciju s epidemijom Covid – 19.

Na Prvenstvu Hrvatske nastupili su klubovi: Matija Ljubek, Jarun, Zagreb, Končar, Belišće, Aljmaš, Kupa, Odra, Hrvatska Kostajnica, Rab, Olimpik, Mračaj, Marsonia i Oriolik.

Kajak klub Belišće predstavljalo je 17 članova: treneri Tea Galić i Ivan Orešković, reprezentativci Marko Jelkić i Petar Ivić, juniori i kadeti Filip Arsenić, Jan Kukec, Bruno Mesić, Šimun Petranović, Dino Zanoški, Leon Potočki, Ian Andraković, Sara Mikulić, Paula Savić, Klara Čakalić i Mia Stojaković. Vođa ekipe je Ivica Sopek uz pratnju predsjednika kluba Stjepana Krznarića.