Belišće u Vražjem kotlu u Haršanju

Belišće u Vražjem kotlu u Haršanju Belišće u Vražjem kotlu u Haršanju

Janja Čeliković i Marko Aralica, foto: D. Lončarić

Haršanj (Nagyharsany) i okolicu u južnoj Mađarskoj tijekom kolovoza posjeti više od 100 tisuća gostiju i to zbog zanimljivog festivala pod nazivom "Vražji kotao". U Vili Aralica već nekoliko godina predstavlja se i Turistička zajednica Belišća.

Direktorica ureda Turističke zajednice Belišća Janja Čeliković sa suradnicima ove je godine organizirala boravak u Haršanju za brojne umjetnike, ali i vinare i kuhare koji su pripremali poznate hrvatske specijalitete. Na likovnoj su koloniji nastupali slikari likovne udruge "Bel Art" - Ivan Vajda, Antun Sabo, Jadranka Berak i drugi, a brojnoj se publici u Vili Aralica predstavilo kulturnoumjetničko društvo "Šokadija" iz Bocanjevaca uz svoju mušku i žensku pjevačku skupinu. Nastupila je i muška pjevačka skupina "BelAmi" koju vodi Aleksandra Čeliković Cvidrak te kulturnoumjetničko društvo "Klasje" iz Privlake u Vukovarko-srijemskoj županiji. Na hrvatskim danima predstavljena su vina erdutskoga vinogorja i vinarije Dobrovac iz Baranje te kulen i drugi suhomesnati proizvodi Petra Dobrovca iz Kneževih Vinograda i Slađana Novosela iz Gata. Udruga Kotlićari iz Belišća organizirala je kuhanje fiš paprikaša i to u kotlu od 100 litara u petak, a danas su majstori Josip Vučetić i Antun Kukučka skuhali 100 litara pravog slavonskog čobanca.

Domaćin Hrvatskih dana u Haršanju, Marko Aralica ističe kako turističke zajednice iz Hrvatske nisu prepoznale važnost festivala Vražji kotao u poznatoj vinorodnoj regiji u Mađarskoj kako bi promovirali turističku ponudu susjedne regije - Slavonije i Baranje koja ima sličnu ponudu i vrlo često iste goste. Rekao je kako na festival dolazi mnoštvo ljudi, a sadržaji su raznoliki- od gastronomskih do kulturnih, te da primjerice gostuje i mađarska nacionalna filharmonija. Aralica je poznat po vili u središtu Haršanja koja je specifična zbog neobično uređenog velikog vrta u kojem dominiraju biljne vrste s područja Mediterana, a veliko tradicionalno imanje posjeduje nekoliko apartmana, saunu, jaccuzzi, restoran i kamp i nalazi se blizu vilanjskog vinogorja te poznatih turističkih središta Šikloša i Harkanja. 

67470231_3164733496885330_6366466542967717888_n.jpg

U nastavku poslušajte reportažu o Hrvatskim danima u Haršanju. 

 

Vražji kotao 1. dio

Vražji kotao 2. dio