Berde Band su najljepša uspomena

Berde Band su najljepša uspomena Berde Band su najljepša uspomena

Velikim koncertom tamburaške glazbe Berde Band iz Slavonskog Broda obilježile su 27. obljetnicu okupljanja. Rijetko održavaju velike samostalne koncerte tako da je u dvorani Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu bio prava poslastica i velika svečanost tambure za sve ljubitelje tamburaške glazbe.

Antun Tonkić, Nikola Gabrić, Mladen Jurković, Mato Danković, Mladen Boček, Damir Butković i Željko Danković dugogodišnji su članovi Berde Banda, a  prije dvije godine pridružio im se jedan od najboljih hrvatskih glazbenika Krunoslav Dražić. Tamburaški je sastav jedinstven u Hrvatskoj po broju stalnih članova (osam) i djeluju kao komorni tamburaški orkestar. Osnovani su 1992. godine i dugo su ih vodila dva doajena tamburaške glazbe- dirigenti, pedagozi, muzikolozi i učitelji Marko Benić i Mihael Ferić. Jednom je rečenicom Marko Benić na najbolji način opisao Berde Band. Rekao je na pozornici kako "čovjek kada ostari živi samo od uspomena, a Berde Band najljepša su uspomena mog života". Ovaj je tamburaški sastav poseban i zbog toga što osim tradicionalnih i popularnih tamburaških pjesama koje publika iznimno cijeni iznimno kvalitetno na tamburaškim instrumentima izvodi i duhovnu glazbu, klasičnu glazbu te popularne zabavne melodije. Zbog toga su iznimno traženi diljem svijeta i iza njih je veliki broj turneja po cijeloj Europi i Americi. Na koncertu u Slavonskom Brodu pokazali su vrhunsko muziciranje, predstavili neke od svojih najboljih pjesama, poput "Hrastovi Slavonije ravne", "Prođoh sela, gradove", "Kuća", "Sanjam da mi pripadaš", "Moj nevene", ali i iznimno kvalitetnu izvedbu "Molitve za Magdalenu", "Svadbarskog sokaka", modernih klapskih pjesama te pjesama iz Grčke, Slovenije, Turske, Gruzije, Italije pa čak i s Filipina ...

Na koncertu s puno emocija glazbenicima su se pridružila i njihova brojna djeca od kojih mnogi kreću glazbenim stopama njihovih očeva. Posebno je bila dirljiva zahvala mentorima- Beniću i Feriću, ali i jedinstvenim ljudima u publici koji su samo zbog ovog koncerta "preletjeli" 9 tisuća kilometara iz Pittsburgha. To su Marilyn i Jerry Repasky koji od nastanka prate Berde Band i ovu su prigodu iskoristili za uživanje u njihovoj ljubavi, a to je tamburaška glazba. 

Poslušajte što su za Radio Osijek nakon koncerta izjavili Damir Butković, voditelj tamburaškog sastava Berde Band i najnoviji član, ali priznati tamburaški virtuoz Krunoslav Dražić.  

Berde Band, razgovor Danijele Šandor