Bernadette M. Luketich Sikaras u Osijeku: "Hrvatska budućnost je vedra"

Bernadette M. Luketich Sikaras u Osijeku: "Hrvatska budućnost je vedra" Bernadette M. Luketich Sikaras u Osijeku: "Hrvatska budućnost je vedra"
Bernadette M. Luketich Sikaras i Igor Delač Bernadette M. Luketich Sikaras i Igor Delač

fotografije: D.Lončarić,D.Magušić

Gradonačelnik Ivica Vrkić primio je glavnu tajnicu-rizničarku Hrvatske bratske zajednice Bernadette M. Luketich Sikaras, kći dugogodišnjeg predsjednika Hrvatske bratske zajednice Bernarda Luketicha. Hrvatsko kulturno društvo "Osijek 1862" dodijelilo joj je posebnu počast "Željko Čiki"

"Došla sam u Hrvatsku prvi put 1969. godine, a glavni tajnik Hrvatskog kulturnog društva Osijek 1862. Željko Čiki bio je pravi prijatelj ne samo Hrvatskoj bratskoj zajednici u Americi, nego i cijeloj našoj obitelji. Prijateljstvo koje od tada traje preko omladinskog tamburaškog zbora, dukata i nošnji vrijedno je ovoga priznanja" - kaže Bernadette Luketich Sikaras. U Hrvatsku je stigla, kaže, već trinaesti ili četrnaesti put. Razlog je, osim posjeta Osijeku, bila i završna konferencija Mreže hrvatskih žena - platforme koja pomaže napredovanju i osnaživanju žena. Održana prije dva dana u Zagrebu konferencija s tematskom porukom „Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal“ povezala je pod visokim pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske ugledne žene hrvatskoga podrijetla diljem svijeta kako bi njihova postignuća i uspjesi nadahnuli mlađe generacije. Mreža hrvatskih žena prepoznala je Bernadette M. Luketich Sikaras dodjelom nagrade „Utjecajne hrvatske žene” pa se našla u društvu Hrvatica iz Australije, Kanade, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ujedinjenog Kraljevstva i, dakako, Hrvatske.
u-dobar-danu_n.jpgNjezin otac Bernard Luketich, koji je umro lani u prosincu, bio je predsjednik HBZ-a punih 36 godina i nacionalni dužnosnik organizacije više od pola stoljeća. U mirovinu je otišao prošle godine u 83. godini kao glavni predsjednik emeritus HBZ-a. Hrvatska bratska zajednica osnovana je 1894. godine. Ima oko 60 tisuća članova i raspolaže imovinom vrijednom 400 milijuna američkih dolara.HBZ je tijekom Domovinskog rata pružio milijune dolara vrijednu pomoć Republici Hrvatskoj, a u SAD-u pomaže članovima i promiče očuvanje hrvatskog kulturnog identiteta.
Bernadette Luketich posjetila je i sjedište Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića u Osijeku, razgledala prostorije u Tvrđi, tamburaške instrumente i bogatu građu notnih zapisa.
Izrazila je veliko zadovoljstvo i oduševljenje načinom na koji se njeguje tradicija i tamburaška glazba u najstarijem hrvatskom društvu koje kontinuirano ima tamburaški orkestar. O utemeljitelju tamburaške glazbe u našoj zemlji, Paji Kolariću te Osijeku kao kolijevci te glazbe gošću je upoznao dirigent Miloš Grubić koji joj je darovao statuu i monografiju o glazbenom reformatoru Paji Kolariću. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća članovi STD Paje Kolarića posjetili su Sjedinjene Američke Države u organizaciji Hrvatske bratske zajednice, a uoči Domovinskog rata druga je dogovorena turneja na žalost morala biti otkazana. Na susretu u STD Paje Kolarića dogovorena je buduća suradnja poznatih osječkih glazbenika i HBZ.
"Hrvatska budućnost je vedra. Podupiremo vas i nadamo se dobroj suradnji preko ministara s našom hrvatskom Vladom da bismo hrvatski identitet očuvali u Americi, što smatram iznimno važnim" - rekla je uoči susreta s osječkim gradonačelnikom Ivicom Vrkićem."Zastupamo Hrvatsku, podupirući kulturno- umjetnička društva i turističke posjete kako bismo ostali povezani. I tako će biti dok smo živi" - zaključila je Bernadette M. Luketich Sikaras.