Beroš u Osijeku: "Situacija je pod kontrolom"

Beroš u Osijeku: "Situacija je pod kontrolom"

Foto: HRT/Igor Rotim

"Postoji određen broj bolesnika koji su pozitivni na prisutnost koronavirusa u KBC Osijek, dvoje je na intenzivnom liječenju, to su okolnosti koje nisu dobre, ali su takve kakve jesu, došao sam dati potporu djelatnicima i ravnatelju KBC Osijek", rekao je ministar Vili Beroš,

beros-u-osijeku1.jpgBeroš je istaknuo da su u osječkom KBC-u sve napravili prema uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite, a riječ je o pacijentici koja je prošla trijažu, da bi se na kraju ustvrdilo da je zaražena koronavirusom. "Dogodilo se to što se dogodilo, liječnici uvijek postupaju s namjerom spasiti život, mislim da nije došlo do propusta u postupanju, svi su svjesni da nema načina da se vidi je li neki pacijent pozitivan na koronavirus ili nije, ponekad nemamo vremena čekati rezultate testiranja i to se desilo jučer u Osijeku. Nisam primijetio nikakve propuste", ustvrdio je Beroš dodajući kako je riječ o novoj bolesti: "Svi iz dana u dan učimo i pripremamo se za nove okolnosti. Situacija nije alarmantna, pod nadzorom je", istaknuo je ministar.

beros-u-osijeku-rotim.jpgNakon sastanka s Ravnateljstvom KBC-a i članovima županijskog Stožera civilne zaštite Beroš je izjavio kako je u Osijek došao dati potprou liječnicima KBC-a i ravnatelju Željku Zubčiću, koji je pokazao promišljeni pristup te napravio pripreme kako bi osječki KBC što bolje odgovorio na ovu ugrozu. Drži da se zbivanja u osječkom KBC-u mogu staviti pod kontrolu, kao što je bilo i u nekim drugim zdravstvenim ustanovama, u kojima je također bilo slučajeva kada su pacijenti pozitivni na koronavirus ušli u zdravstveni sustav. Na upit zašto su se u osječkom KBC-u dogodile smjene, ako nije bilo propusta u radu, Beroš je kazao kako su se "smjene dogodile prije" te da nisu u vezi s pojavom koronavirusa u ovom trenutku. Zamoljen da komentira medijske napise o smjeni svoje pomoćnice za kvalitetu Jasminke Milas-Ahić ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je kako je razlog "djelovanje mimo njegovih ovlaštenja i dozvola, što je u ovoj kriznoj situaciji vrlo opasno". Takvo djelovanje može dovesti do dodatne zabune djelatnika i panike, smatra Zubčić.

Govoreći o prvom slučaju pacijenta kojemu je, mimo Klinike za infektologiju, potvrđen koronavirus rekao je kako se brzo reagiralo, vrlo brzo su pronađeni kontakti, pacijenti su prebačeni u respiracijski centar, a svi rizični djelatnici su stavljeni u samoizolaciju. Spomenuti pacijenti bili su samo na pulmologiji i intenzivnom odjelu pulmologije. Prostori su dekontaminirani, djelatnici su poslani u samoizoalciji, i uzeti su im uzroci za testiranje, izvijestio je Zubčić. Potvrdio je kako je određeni broj liječnika KBC-a u samoizolaciji, jer su došli iz drugih žarišta epidemije u Hrvatskoj te iz drugih bolnica, a neki iz predostrožnosti, istaknuvši kako od 26 trentuno oboljelih od koronavirusa, nema niti jednog zdravstvenog djelatnika. Ističe kako trenutni broj djelatnika u samoizolaciji ne ugrožava rad KBC-a, jer su djelatnici organizirani u timovima, tako da u slučaju proboja virusa u bolnicu, uvijek može biti spreman tim. Napominje kako, sukladno ovlastima nadležnog ministra, osječki KBC ima ovlasti povlačiti kadar iz općin bolnica, koji bi mogli biti potrebni za respiracijski centar, koji pokriva područje pet slavonskih županija. Kazao je kako osječki KBC još nije dobio dozvolu od struke za početak provedbe testiranja na korona virus, ali je osigurana oprema i moraju se uhodati metode.