Beskamatni krediti za mlade poduzetnike

Beskamatni krediti za mlade poduzetnike Beskamatni krediti za mlade poduzetnike

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Danas u Osijeku potpisan Ugovor o poslovnoj suradnji Osječko- baranjske županije i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 20 milijuna kuna, pomoći će ženama i poduzetnicima do 30 godina da ostvare svoje projekte.


Županija osječko- baranjska jedina je u Hrvatskoj pokrenula  kreditnu liniju namijenjenu poduzetnicama i poduzetnicima mlađim od 30 godina s jedinim uvjetom da su vlasnici najmanje 51 posto obrta ili tvrtke, a cilj je, kaže župan Ivan Anušić, potpora mladima i ženama sa poslovnim idejama, a s tim i gospodarski oporavak Županije.
Kreditni potencijal je 20 milijuna kuna, najmanji iznos kredita bit će 80.000, a najveći do 700.000 kuna. Uvjet je  da tražitelji kredita budu vlasnici obrta ili tvrtke sa 51 posto. Rok otplate je 12 godina i za korisnike će biti bez kamata, jer će 2 posto kamata sufinancirati županija. Dobro je što HBOR može financirati i do 100 posto investicije, što znači da korisnici ne trebaju vlastito učešće. Prema riječima člana uprave HBOR-a Hrvoja Čuvala, ova banka kontinuirano ulaže u Županiju osječko baranjsku. U 6 i pol godina podržala je više od 900 projekata vrijednih 3 milijarde kuna, a današnje potpisivanje ugovora nastavak je dobre suradnje. Ciljne su skupine mladi i žene poduzetnice, kaže, a to je "atraktivan segment za reazvoj Osijeka i OBŽ". 
Župan Anušić očekuje da će novac biti uložen u tvrtke koje će razvijati dodane vrijednosti u malom poduzetništvu, turizmu ili, na primjer, ekološkoj proizvodnji.

 

Hrvoje Čuvalo i Ivan Anušić