"Bez Granica: Žene ženama, razgovori uz keramiku i čaj"

"Bez Granica: Žene ženama, razgovori uz keramiku i čaj"

Na svom proputovanju, Živi Atelje DK iz Zagreba od petka do nedjelje (9. - 11. travnja) posjećuje Osijek, a za izložbu, predavanje i radionicu o čaju i keramici svoja vrata im otvara Udruga ReArt, Kamila Firingera 3.

"Dođite, pridružite nam se na jedinstvenom iskustvu čaja i zemlje. Podijelite s nama čaj u kineskom gong fu stilu i upoznajte žene koje izrađuju čajno posuđe od mješavine komercijalne i divlje, lokalne gline te komercijalnih i prirodnih glazura. Nakon prezentacije o procesu pretvaranja zemlje u glinu, pa sve do završnog umjetničkog djela, slijedi radionica o čaju i gong fu stilu pripremanja", najavljuju organizatori.
Živi Atelje DK objavio je program gostovanja u Osijeku:
petak //
- 19h do 22h Izložba keramike otvorena za posjetitelje
- 19h 30h Prezentacija o Živom Ateljeu DK, o keramičkom postupku i projektima
Mjesto: U Tvrđi, u prostoru Udruge Slama, Ulica Kamila Firingera 3, Osijek
NAPOMENA - prisustvo s maskom, lijepo vas molimo!
subota //
- Izlet s partnerima iz Udruge REART, traženje i kopanje lokalne divlje gline.
nedjelja //
- 10h do 13h sati - Izložba je otvorena za posjetitelje.
Ako vremenske prilike dopuste, zainteresirani posjetitelji mogu pogledati ili se čak pridružiti radionici obrade i pripreme divlje gline sakupljene u subotu.
- 10h30 do 13h - Radionica Gong fu čaja; na hrvatskom, za osobe koje se na vrijeme prijave jer je su mjesta oganična.
Naučite kako koristite gong fu set za čaj (cha shi). Kroz isprobavanja različitih vrsta kineskog čaja govorit ćemo o njegovom povijesnom, sociološkom, duhovnom i umjetničkom putovanju svijetom. Radionica je interaktivna i iskustvena.
Mjesto: Na travnjaku ispred Tvrđe, uz prostor Slame, ulica Kamila Firingera 3, s maskom molim! Ako vremenske prilike dopuštaju, radionica će se održati na otvorenom, sjedit ćemo na balama slame. Za povećanu udobnost, ponesite vlastiti jastučić. Prilaz je moguć za osobe u kolicima.
NAPOMENA Za radionicu čaja: Zbog ograničenog broja sudionika, obratite se udruzi REART putem Facebook inboxa ili Instagrama (@ udruga.reart), e-poštom na adresu udrugareart@gmail.com NAJKASNIJE do subote navečer.
Molimo rezervirajte mjesto samo ako ste sigurni da ćete moći sudjelovati. Radionica je namijenjena ljudima koji malo znaju ili nikada nisu čuli za gong fu ceremoniju čaja.
Tijekom prošle godine neke od članica kolektiva Žene ženama u Živom Ateljeu DK učile su o keramici koristeći mješavinu različitih glina, uključujući lokalne gline i glazure, i učile o gong fu dijeljenju /pripremanju kineskog čaja te su ta iskustva povezali s lokalnom divljom glinom. Ta iskustva i znanja bi sada željele s vama podijeliti ovom putujućom izložbom i radionicama pod nazivom "Bez granica: žene ženama, razgovor oko keramike i čaja." Ove godine putujuća izložba i radionica održat će se u Osijeku, Pakracu i Karlovcu.
Izloženi radovi rezultat su dugotrajnog bavljenja keramikom. Prva izložba bila je u Zagrebu u galeriji Ateljea DK.

O Živom Ateljeu DK, Zagreb

Živi Atelje DK je nezavisna, interdisciplinarna, nevladina i neprofitna organizacija usredotočena na podršku umjetnosti i suradnju s umjetnicima. Udruga Živi Atelje DK u svome radu naglasak stavlja na propitivanje identiteta i razumijevanje drugosti kroz aktivnosti koje povezuju lokalnu i međunarodnu zajednicu u umjetničkom procesu. Identitet, sjećanje, ekologija, jednakost i društvo te mirnodopstvo dio su tema čije promišljanje potičemo kroz umjetnost.
Već u imenu koje smo odabrali - Živi atelje DK - utkani su elementi naše vizije. "Živi" se odnosi na organizam koji se razvija, komunicira, prilagođuje i oblikuje okoliš. "Atelje" je središte stvaralaštva, eksperimentiranja, družbovanja i suradnje. "DK" su inicijali prezimena umjetnice i akademske kiparice, Vere Dajht-Kralj, čija zbirka umjetnina - njena fizička i kreativna ostavština - predstavlja inspiraciju i osovinu oko koje baziramo svoje aktivnosti.
Naše aktivnosti dijelimo na nekoliko programa: Bez Granica (Žene ženama i Integracija umjetnosti-umjetnost integracije), Akademiju čaja-Lutajuća Umjetnost, Kolektivni Kreativni Prostor sa galerijom (staklopuhanje, pričanje priča, keramika, cijanotipija, gostujući umjetnici u rezidenciji) te program zaštićene Zbirke Vere Dajht-Kralj čije umjetničko i duhovno nasljeđe čini okosnicu svih naših aktivnosti. Također imamo gostujuće umjetnike i banku vremena kao metodu društvene razmjene usluga i znanja temeljenih na vremenu i povjerenju.
kontakt: +385 91 938 9945 (hrvatski/engleski) telefon: +385 91 720 4317 (engleski)
email: projekti@ziviatelje.dk facebook: Zivi Atelje DK website: www.ziviatelje.dk

O Udruzi za umjetnost i stvaralaštvo REART, Osijek

Udruga za umjetnost i stvaralaštvo REART djeluje u Osijeku i osnovana je s ciljem promicanja, poticanja, razvijanja i unapređenja razine umjetničkog stvaralaštva, kreativnosti i izvrsnosti, kao i razmjene iskustva među svojim članovima i drugim ljubiteljima umjetnosti (vizualnih, likovnih, glazbenih, novomedijskih i drugih) te širenja i educiranja izvan institucionalnog kulturno - umjetničkog obrazovanja i stvaralaštva. Projekti udruge su vezani za umjetnost i stvaralaštvo Djelatnost udruge je projekt ReArt festival koji ima više izdanja godišnje, a cilj mu je promocija i udruživanje umjetnosti i kreativnosti. Osim festivala Udruga se bavi i ostalim djelatnostima kroz edukacijske radionice, natječaje, tečajeve, predavanja, stručne skupove, izložbe te ostale oblike promoviranja umjetnosti i stvaralaštva. Ostali istaknuti projekti su;
Noćna izložba (koja se organizira povodom Noći muzeja), ReArt piknik (organizira se oko Dana planeta Zemlje), StARTanje - je niz umjetničkih akcija (likovnih kolonija, izložbi i predavanja), SkicaJam (skiciranje i glazbeno jammanje), Kreativni sajam u sklopu ReArt festivala koji ima i zasebne događaje i predstavlja jedinu platformu handmade kulture u regiji.
Udruga surađuje sa nizom organizacija i institucija lokalno i nacionalno, članica je SAVEZA UDRUGA CLUBTURE (od 2021.) te iza sebe ima prolaznost projekata preko Ministarstva kulture i medija RH, lokalne i nacionalne podrške. 

Kontakt:+385 91 597 5274 i: @udruga.reart fb: https://www.facebook.com/udrugareart/, w: http://udrugareart.blogspot.com/