Bez presuda seljačkim vođama

Bez presuda seljačkim vođama Bez presuda seljačkim vođama

Laslo, Brlošić, Fabric (foto: D. Lončarić)

U Đakovu danas nije završena glavna rasprava na suđenju Antunu Laslu, Matiji Brlošiću i Željku Fabricu zbog organiziranja seljačkih prosvjeda u kolovozu ove godine na đakovačkoj obilaznici.

Prekršajni sud u Đakovu sazvao je za danas glavnu raspravu kako bio donio presudu Laslu, Brlošiću i Fabricu, no na raspravi se nisu pojavila dva (od petnaestak) svjedoka tako da je donošenje presude odgođeno. Seljački vođe ipak su održali najavljenu konferenciju za ovinare te ponovili kako ne namjeravaju platiti predviđene kazne jer nemaju novca, kao uostalom i drugi hrvatski seljaci. Zbog toga su i održani prosvjedi prošloga ljeta, podsjetio je Laslo, te ponovio kako ne bi ni bilo prosvjeda da seljaci imaju novaca. Rekao je kako je to prvi put u posljednjih 15 godina da je MUP podnio prijave protiv sudionika seljačkih prosvjeda, iako je do sada održano više od dvadeset puno većih i ozbiljnijih prosvjeda nego što je bio onaj prošloga ljeta. Seljaci su tada, nezadovoljni zbog toga što im nije isplaćeno 40% poticaja, blokirali đakovačku obilaznicu, podsjetio je Matija Brlošić, a država još uvijek nije platila milijardu kuna poticaja koje je trebala isplatiti poljoprivrednicima. Brlošić je rekao kako samo njemu država duguje više od 100 tisuća kuna poticaja, a takav problem ima većina hrvatskih seljaka. 

Ako bude proglašen krivim Antun Laslo morat će platiti 15 tisuća kuna jer ga se tereti da je blokirao promet na državnoj cesti, nije prijavio javno okupljanje niti je osigurao redarsku službu. Za svaki od tih prekršaja po pet tisuća kuna. Željko Fabric i Matija Brlošić trebali bi platiti po deset tisuća kuna. Laslo je danas ponovio kako ne namjerava platiti kaznu, ako to bude morao, nego će izdržavati zatvorsku kaznu. 

No, trojica seljačkih vođa i danas su ponovila kako prosvjed na đakovačkoj obilaznici uopće nije bio organiziran nego su se građani spontano okupili te zbog toga smatraju kako ne mogu ni biti osuđeni za organizaciju i ostale prekršaje. 

Poslušajte u nastavku izjave Antuna Lasla i Matije Brlošića.