Biciklijada "Putem EU projekata"

Biciklijada "Putem EU projekata" Biciklijada "Putem EU projekata"
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije provodi brojne aktivnosti kako bi informiralo javnost o mogućnostima i rezultatima korištenja ESI fondova. Tako je u Osijeku, u sklopu FEBIRE-a, organizirana prva biciklijada "Putem EU Projekata".

Biciklijada je okupila je 200-tinjak biciklista koji su vozili rutom dugom 12,39 kilometara, dok je cjelokupan informativno-zabavni program trajao je od 9 do 14 sati. Ruta je obuhvatila 7 mjesta na kojima se trenutačno radi na velikim EU projektima: Tvrđa – Promenada – Bolnica – Kampus – Vukovarska – Crveni fićo – Vukovarska do Stepinčeve – Kralja Zvonimira do Doma Zdravlja – Europske avenije do trga – Pejačevića – Strossmayerova -Hrvatske Vode – Promenada – Vodenica – Cestovni most – Tvrđa.

img_20190914_102757.jpg Voditelj odsjeka za sport Grada Osijeka Darko Dumančić istaknuo je zadovoljstvo velikim odzivom sugrađana koji su očigledno veliki zaljubljenici u bicikle: "U sklopu tzv FEBIRE-a u organizaciji županijskog Saveza sportske rekreacije i Grada Osijeka je i ova biciklijada koja prolazi ulicama grada Osijeka, ali kroz točke i rutom uz koju se nalaze objekti koji se financiraju u suradnji Grada i Europskih projekata, a mi kao sportaši i rekreativci smo sretni što imamo ovakav poticaj koji će naš Osijek učiniti još ljepšim i podići kvalitetu života pa tako i sporta."

U ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU na biciklijadi je sudjelovao državni tajnik Velimir Žunac: "Drago nam je da i mi iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije možemo participirati ovom krasno događanja u prekrasnom gradu Osijeku. Republika Hrvatska ima na raspolaganju 10,7 milijardi eura u ovoj financijskoj perspektivi 2014. - 2020., a prije tri godine smo bili na 7,3 milijardi kuna ugovorenosti, dakle manje od milijarde eura. Sad smo premašili 8 milijardi eura, dakle preko 58 milijardi kuna što znači da je osam puta narasla ugovorenost. To je zaista veliki rezultat, a svjedoči o tomu da ćemo mi u cijeloj ovoj perspektivi gledati iskoristiti maksimalno što imamo na raspolaganju i da ćemo, ne samo u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, nego u cijeloj Hrvatskoj podignuti kvalitete i standarde života naših ljudi. Zaista smo sretni što europski fondovi mijenjaju Hrvatsku nabolje."

O projektima iz priopćenja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije
U skladu s ciljem događanja, a to je promicanje uspješnih EU projekata i informiranje javnosti o korištenju EU fondova, na odabranoj biciklističkoj ruti nalaze se sljedeći EU projekti:

1. PRIPREMA PROGRAMA OBNOVE I UPRAVLJANJA KULTURNIM DOBRIMA OSJEČKE TVRĐE
Nositelj projekta: Grad Osijek
Vrijednost projekta: 4.976.508,96 HRK
EU sufinanciranje: 4.007.707,16 HRK
Projektom će se valorizirati kulturna baština Tvrđe i Grada Osijeka kroz pripremu projektne dokumentacije za njenu rekonstrukciju, sadržajni razvoj i stavljanje u funkciju turizma. Izradit će se dokumentacija za revitalizaciju, restauraciju i rekonstrukciju pet lokacija u Tvrđi koja su pojedinačno zaštićena kulturna dobra ili dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Osijeka i Arheološke zone Mursa: Krunsku utvrdu, Hornwerk, Novi samostan sv. Križa, Donju oružarnicu i VIII. bastion s vodotornjem.

2. EDUKATIVNI I INFORMATIVNI TURISTIČKI CENTAR MLADIH, STARA PEKARA S TRGOM VATROSLAVA LISINSKOG, TVRĐA
Nositelj projekta: Grad Osijek
Vrijednost projekta: 62.570.187,78 HRK
EU sufinanciranje: 52.617.194,49 HRK
Projektom će se obnoviti stara pekara austro-ugarske vojske i prenamijeniti u hostelski smještaj s nizom dodatnih ugostiteljskih i kulturnih sadržaja. Revitalizirat će se i Trg Vatroslava Lisinskog u Tvrđi koji će dobiti javnu pozornicu i mjesto za razne manifestacije i susrete. Projektom će se izravno utjecati na povećanje zapošljavanja i na razvoj novih gospodarskih i društvenih aktivnosti u Osijeku. Projektom će se također povećati broj raznih kulturnih, obrazovnih i društvenih događanja u samoj Tvrđi.

3. UNAPREĐENJE OBJEDINJENOG HITNOG BOLNIČKOG PRIJEMA U SKLOPU KBC-A OSIJEK
Nositelj projekta: KBC Osijek
Vrijednost projekta: 30.999.993,75 HRK
EU sufinanciranje: 20.500.000,00 HRK
Projekt doprinosi osiguranju odgovarajućeg pristupa učinkovitoj hitnoj zdravstvenoj zaštiti putem ulaganja u izgradnju i opremanje novog prostora u bolničkom krugu kako bi se omogućio smještaj svih hitnih službi u jedinstvenom prostoru i tako stvorili preduvjeti za potpuno djelovanje objedinjenog hitnog bolničkog prijema kao najučinkovitijeg načina pružanja hitne medicinske skrbi u bolnicama.

4. IZGRADNJA ZGRADE, INFRASTRUKTURE I OKOLIŠA STUDENTSKOG PAVILJONA U SVEUČILIŠNOM KAMPUSU U OSIJEKU
Nositelj projekta: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Vrijednost projekta: 174.300.000,00 HRK
EU sufinanciranje: 174.300.000,00 HRK
Projektom će biti izgrađena zgrada studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku u ulici K.P. Svačića 1c. Novoizgrađena zgrada omogućit će smještaj za dodatnih 796 studenata, uz postojeći kapacitet od 669, čime ukupan broj kreveta za studente u Osijeku iznositi 1.465. Uredit će se cijeli blok studentskog smještaja izgradnjom Studentskog trga, uređenjem okoliša između zgrada te će biti osiguran dovoljan broj parkirališnih mjesta oko zgrade i na Sjevernom parkiralištu.

5. S.O.S. –SUBOTICA OSIJEK SECESIJA- Nositelj projekta: Turistička zajednica Grada OsijekaPartneri: Grad Osijek, Grad Subotica, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Turistička organizacija Grada SuboticeVrijednost projekta: 7.902.847,64 HRKEU sufinanciranje: 6.717.420,32 HRK.Projekt je revitalizirao osječki secesijski park, stvorio preduvjete za obnovu Gradske vijećnice u Subotici kao važne zgrade iz secesijskog razdoblja te ujedno omogućava osnivanje lokalne prekogranične tematske turističke rute/proizvoda i povećava vidljivost tržišta zajedničkih turističkih proizvoda kao i kapacitet kulturnih i turističkih dionika u upravljanju i promicanju kulturne baštine.

6. PUTEVIMA MLINARA U PREKOGRANIČNOM PODRUČJU
Nositelj projekta: Grad Osijek
Partneri: Turistička zajednica Grada Osijeka (Hrvatska), Ekološka udruga “Vodenica” (Hrvatska), Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije (Hrvatska), Zaklada Mlinski kamen iz mjesta Orfu (Mađarska)
Vrijednost projekta: 3.632.403,15 HRK
EU sufinanciranje: 3.030.772,65 HRK
Projektom je izrađen edukativno-turistički program o tradicionalnom, industrijskom i kulturnom naslijeđu regije, obnovljeni su postojeći mlin i vodenica na jezeru u Orfu te je izgrađena replika nekadašnje vodenice na Dravi u Osijeku. Na taj način oživljava se i dio osječke povijesti te podsjeća na vrijeme kada su Dravom plovile vodenice, a na njima se mljele žitarice.

7. AMAZON OF EUROPE BICIKLISTIČKA RUTA
Nositelj projekta: Slovenija, partner Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije
Partneri: pet zemalja uz Muru, Dravu i Dunav u planiranom rezervatu biosfere Europska Amazona (Hrvatska, Slovenija, Austrija, Srbija i Mađarska)
Ukupna vrijednost projekta: 3.176.000,00 € ≈ 23.502.400,00 HRK
Proračun RRA: 190.000,00 € ≈ 1.406.000 HRK
Ruta dugačka 700 km povezivat će pet zemalja na putu od Austrije do Mađarske s obje strane rijeka Mure, Drave i Dunava. Projekt je financiran iz programa Interreg Danube Transnational, a njime će se razviti biciklistička ruta Europska Amazona kao krovni proizvod održivog turizma u rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav koja će osigurati ravnomjernu raspodjelu benefita za lokalno stanovništvo, posjetitelje i prirodu.
Biciklijada u Osijeku prva je od planiranih tri biciklijada kojom Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije želi informirati građane o rezultatima provedbe EU projekata u Hrvatskoj kao i mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije.

Anketa biciklisti u Tvrđi