Bijela nedjelja ili mladi Uskrs

Bijela nedjelja ili mladi Uskrs

Foto: www.imemarijino.hr

Bijela nedjelja je prva nedjelja poslije Uskrsa, kod nas još zvana Mladi Uskrs. Kao datum za svečanu prvu pričest spominje se prvi put u 17. stoljeću. Ime dolazi od bijelog odijela koje su nosili novokrštenici u ranom kršćanstvu.

Kao vidljivi znak za primljeni sakrament krštenja, odijela su trebala označavati čišćenje vodom i biti znakom za ljude novorođene u Kristu. Od sedmog stoljeća nosili odrasli krštenici bijelu odjeću osam dana, od Velike subote ili Uskrsa, kroz takozvanu "bijelu nedjelju".
Kao termin za prvu pričest bijela se nedjelja prvi put spominje 1673. u Luzernu (Švicarska). Od sredine 19. stoljeća postojale su biskupske upute da se toga dana slavi prva pričest. Preporučen je bio izbor ovoga dana, budući da slavlje prve pričesti smatralo obnovom krštenja i svjesno uključenje u kršćansku zajednicu.
Slavimo svetkovinu Božjeg milosrđa, koju je 2000. godine blagdanom cijele Crkve proglasio sv. Ivan Pavao II. Ovaj blagdan slavi se u nedjelju nakon Uskrsa, a promovirala ga je poljska redovnica, sv. Faustina Kowalska.