Bijeli klaun - premijera i diplomski ispit

Bijeli klaun - premijera i diplomski ispit Bijeli klaun - premijera i diplomski ispit
fotografija T.Grganović fotografija T.Grganović

fotografija Amoreta Bajto

Predstava "Bijeli klaun" nastala prema romanu Damira Miloša, koja će biti premijerno izvedena u petak u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, najavljena je danas na konferenciji za novinstvo. Riječ je o ispitu iz lutkarske režije buduće redateljice Tončice Knez.

Riječ je o ispitu iz lutkarske režije mlade, buduće redateljice Tončice Knez koja je s našim kazalištem uspješno surađivala kao kostimografkinja i scenografkinja na nekoliko projekata (Pepeljuga, Trojica u Trnju, Zeko, Zriko i Janje...)
Ravnatelj Ivica Lučić istaknuo je kako je Dječje kazalište Branka Mihaljevića nastavilo svoju dobru praksu i ponovno svoju pozornicu, ansambl i tehniku stavilo na raspolaganje mladim ljudima kako bi im dalo svojevrsni "vjetar u leđa" na njihovom novom umjetničkom putu. Tako je i mentorica na ovom projektu, Tamara Kučinović svoj prvi redateljski projekt - ispit iz lutkarske režije realizirala upravo u našem kazalištu (Dobri doktor Jojboli).
Prva lutkarska redateljica u Hrvatskoj i profesorica na Akademiji za umjetnost i kulturu Tamara Kučinović naglasila je kako je izuzetno važno da mladi redatelji imaju prigodu raditi u profesionalnim uvjetima, sa profesionalnim glumcima i tehnikom, budući da na Akademiji rade s kolegama, a diplomski ispit u kazalištu prijelazna je točka prije no što će sa Akademije kročiti u stvarni, (ne)ozbiljni svijet Kazališta.Tončica Knez dodala je kako je proces pripreme predstave bio zanimljiv i dug, te zahvalila ravnatelju na prilici da režira baš u Dječjem kazalištu, te ansamblu na strpljenju i pomoći u pripremi svog prvog redateljskog uratka.
Bijeli klaun Damira Miloša inače lektirni je naslov za sedme razrede osnovnih škola, no Knez je dramatizaciju prilagodila i predvidjela predstavu za uzrast od 8+. Roman Damira Miloša Bijeli klaun prepun je inspirativnih životnih lekcija kako za male, tako i za nas malo veće. Miloš nas poziva da pogledamo vanjski, kao i unutarnji svijet nekim drugim očima.
Za scenografiju i kostime bila je zadužena također mlada Lorna Kalazić Jelić, dok glazbu potpisuje Ivica Murat, a oblikovanje rasvjete naš Igor Elek. U predstavi igraju Gordan Marijanović, Ivica Lučić, Areta Ćurković, Ivana Vukićević, Đorđe Dukić i Srđan Kovačević. Premijera je na rasporedu u petak, 7. svibnja u 19 sati, dok je reprizna izvedba u subotu 8. svibnja u 18 sati i obje izvedbe već su popunjene dozvoljenim brojem gledatelja.

/ tekst T.Grganović, marketing DKO/

DKO Bijeli klaun