"Bioetika i sport" tema 3. osječkih dana bioetike

"Bioetika i sport" tema 3. osječkih dana bioetike "Bioetika i sport" tema 3. osječkih dana bioetike
Foto: FB Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Foto: FB Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti
Foto: FB Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Foto: FB Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Foto: FB Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti održavaju se 3. osječki dani bioetike. Središnja je tema dvodnevne međunarodne konferencije „Bioetika i sport", a predavanje o dopingu u sportu održao je Jim Parry, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka iz područja filozofije i etike sporta,

Program uključuje više od trideset izlaganja koja će održati predavači iz Češke, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Uz Parryja, plenarni su izlagači Matija Mato Škerbić iz Zagreba, Irena Martínková iz Praga i Evangelos D. Protopapadakis iz Atene, a održat će se i okrugli stol pod naslovom "Veganstvo i sport: razbijanje mita o nužnosti mesojedstva u aktivnom bavljenju sportom".

Dane bioetike organiziraju četiri sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Centar za integrativnu bioetiku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Medicinski fakultet i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo) u suradnji s hrvatskom jedinicom UNESCO-ve katedre za bioetiku (Sveučilište u Haifi), smještenom na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Osječkoga sveučilišta, te Odsjekom za kineziologiju istoga fakulteta, kao i sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Centrom za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Centrom za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Skopju i Hrvatskim bioetičkim društvom.