Biolog-i-ja otkriva zaštićene i ugrožene životinje i biljke u Osijeku

Biolog-i-ja otkriva zaštićene i ugrožene životinje i biljke u Osijeku

Danom otvorenih vrata u subotu 12. svibnja od 10 do 13 sati Odjel za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku nastoji popularizirati biologiju kao znanost. Projekt u sklopu kojeg se svake godine osmišljavaju originalni naslovi radionica i predavanja nazvan je Biolog-i-ja.

Dan otvorenih vrata Odjela za biologiju održat će se 12. svibnja, kada će u Laboratorijima odjela biti postavljena izložba fotografija studentice Marije Kovačević "Skriveno blago požeške doline", a bit će organiziran obilazak značajnih bioloških destinacija grada Osijeka i okolice na kojima su zaštićene i ugrožene biljne i životinjske vrste. Na taj će put krenuti učenici osnovnih škola Tenja, Jagoda Truhelka i Miroslav Krleža iz Čepina. Destinacije se nalaze na potezu od središta grada do Tvrđe te se mogu obići pješice - u centru grada kod konkatedrale u kojem stanuju ptice rode, vjetruše i piljci, zatim stablo hrasta lužnjaka u dvorištu gimnazije Gaudeamus, stablo tise u dvorištu Filozofskog fakulteta, Perivoj kralja Tomislava, Park Petra Krešimira, stablo ginka u Tvrđi, a destinacije su i Stara Drava u Višnjevacu i Bilju te biljska stepa na groblju u Bilju. Nastavnici i studenti Odjela će biti na navedenim destinacijama od 9.00 do 13.00 sati i prezentirati njihovu biološku vrijednost. Posljednja destinacija obilaska je Odjel za biologiju gdje se učenici i nastavnici mogu upoznati s laboratorijima Odjela za biologiju, biološkim zbirkama, pogledati studentsku izložbu te sudjelovati u kvizu i osvojiti ulaznice i vožnju brodom u Parku prirode Kopački rit za cijeli razred te druge utješne nagrade.
vektori-biolog-i-ja.png
U sklopu projekta Biolog-i-ja krajem ožujka održane su biološke radionice na koje su bili pozvani učenici osnovnih i srednjih škola, a uz sadržaj trebali su ih privući i maštoviti naslovi: "Kukci to go", "Kozmetika s porukom", "Laboratorijske zagonetke", "Dexterov laboratorij", "Alge – hrana za tijelo", "Biljni kolaž", "Tko se boji zmija još" i "Kako i zašto lovimo obade?" Do sredine svibnja studenti i profesori Odjela za biologiju u osječkim školama održavaju znanstveno-popularna predavanja – "Planet zvan Plastika", "Otkriće fotosinteze", "Spriječi. Zaštiti. Cijepi?", "Prijatelji iz podzemlja", "Mozak u pubertetu", "Vampirice bez zubi", "Veza između mozga i imuniteta" te "Što se skriva u kozmetici?".