Bizovačkim toplicama certifikat za primjenu standarda održivosti

Bizovačkim toplicama certifikat za primjenu standarda održivosti

Od 11 toplica u Hrvatskoj, osam će ih sredinom tjedna na svečanosti u Zagrebu primiti prve certifikate održivosti. Među njima su i Bizovačke toplice .

Certifikat će dobiti također Sv. Martin na Muri, Terme Tuhelj, Varaždinske Toplice, Lječilište Veli Lošinj, Terme Jezerčica, Istarske Toplice, Bizovačke Toplice i Daruvarske Toplice, nakon što su kroz višemjesečno certificiranje potvrdili da u svim poslovnim procesima primjenjuju zelene standarde i standarde održivosti, doznaje se iz Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), koja je osmislila kriterije za to certificiranje.
„Svi su oni prošli zahtjevne kriterije certificiranja te vjerujemo da će im certifikati, kao i drugima u svijetu, donijeti ne samo više osviještenih gostiju s tržišta gdje se to već odavno primjenjuje, poput skandinavskog i drugih, nego da će time povećati i svoju konkurentnost te prihode“, ističe direktorica UPUHH-a Iva Bahunek.
Podsjećajući da su slični projekte certificiranja za održive objekte u UPUHH-u već ranije proveli i za hotele, Bahunek napominje da je ovo s toplicama nastavak projekta "Zeleno poslovanje u hotelijerstvu", koji je udruga pokrenula još 2012. s ciljem definiranja kriterija i uvođenja tzv. zelenog poslovanja u hotele, a time i podizanja konkurentnosti hrvatskog turizma. „Do sada su 42 hotela u Hrvatskoj dobila certifikat održiv ili Sustainable Hotel, nakon čega smo prošle godine u proljeće pokrenuli i projekt certificiranja Održive terme i toplice, čiji je cilj bio do kraja prošle godine uvesti zeleno poslovanje u objekte koji zadovolje kriterije našeg certifikata Sustainable Thermal Spa and wellness", ističe Bahunek.
Dodaje da se hotelska industrija u svijetu još od 1990. uključuje i provodi zelene poslovne prakse te da je to danas postao gotovo imperativ konkurentnosti. Kao dio hotelske industrije razvijeni su standardi i za terme/toplice koje uz hotelski smještaj pružaju i dodatne usluge vezane uz lječilišni/zdravstveni turizam.
„Ovim se certifikatima i hrvatske terme i toplice uključuju u rastuće svjetske trendove 'green' ponude i potražnje, a postoje brojne zelene prakse koje ti objekti mogu implementirati poput energetske učinkovitosti, recikliranja, zelenih krovova i drugih, čime se postiže i reduciranje operativnih troškova te smanjenje štetnih utjecaja na okoliš", zaključuje Bahunek.