Blagdan je Gospe Lurdske i Međunarodni dan bolesnika

Blagdan je Gospe Lurdske i Međunarodni dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika utemeljio je papa Ivan Pavao II. posebnim pismom datiranim 13. svibnja 1992., a kao cilj toga Dana naznačena je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetiše u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti.

Đakovačko-osječki nadbiskup u miru, Marin Srakić tradicionalno će u podne predvoditi misno slavlje u kapucinskoj crkvi Svetog Jakova u Osijeku.

12-01-gospa-lurdska-w3.jpg

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić posjetit će Kliničko bolnički centar Osijek, gdje će posjetiti bolesnike Klinike za dermatologiju i venerologiju. Misno slavlje za djelatnike i bolesnike nadbiskup Hranić predvodit će u bolničkoj kapeli u 15 sati. Koncelebrirat će bolnički kapelan, o. Marek Szrejna, a prisutni će biti i članovi osječke podružnice Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara.

senzibiliziranje-javnosti-za-bolesne.jpg

Studenti preddiplomskog studija sestrinstva osmislili su program akcije povodom svjetskog Dana bolesnika. „Kako bi našim bolesnicima skratili i uljepšali boravak u bolnici studenti će u 14 sati posjetiti Kliniku za kirurgiju, Kliniku za pedijatriju i Odjel za radioterapiju i onkologiju na kojima će, podijeljeni u grupe, provesti vrijeme s bolesnicima u druženju, razgovoru i edukaciji, a najmlađe razveseliti igrom, balonima i bombonima“, najavljuju u osječkom KBC-u.

Humanitarna udruga „Rijeka ljubavi“ u suradnji sa Upravnim odjelom za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, povodom Svjetskog dana bolesnika posjetit će  Dom za psihički bolesne odrasle osobe Osijek. Zajedno s aktivistima udruge bit će i učenici osječkih srednjih škola – ambasadori humanosti. Među njima su učenici Elektrotehničke  i prometne škole, Ekonomske i upravne škole, Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“, I. Gimnazije i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Tom prigodom će, doznajemo od predsjednice Udruge „Rijeka ljubavi“ Štefice Čučak, korisnicima doma uručiti poklone i zahvaliti svima koji skrbe o bolesnicima.