"Bolje Pat i Mat nego pozivati na drugi Domovinski rat“

"Bolje Pat i Mat nego pozivati na drugi Domovinski rat“

Riječ je o izmjenama Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima bi se omogućilo raspuštanje predstavničkih tijela lokalne samouprave koja odbiju gradske i općinske statute uskladiti s pravima na ravnopravnu službenu uporabu jezika nacionalnih manjina. Time Vlada namjerava ispuniti odluku Ustavnog suda koji joj je, odlučujući o zahtjevu za raspisivanjem referenduma "o ćirilici", u kolovozu prošle godine naložio da u roku od godine dana predloži zakonske mehanizme koji će osigurati primjenu manjinskih prava na lokalnoj razini, rekao je ministar uprave Arsen Bauk.
bauk-sabor.jpg„Vlada ne želi promijeniti te zakone, već se obračunati s rezultatima izbora u Vukovaru“, uzvratio je HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar, obrazlažući u ime trećine zastupnika iz oporbe zaključak kojim bi se u Vukovaru omogućila odgoda primjene dvojezičnosti, na temelju članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji govori o razvijanju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti, dijaloga. „Vlada ponovno nasilno pokušava uvesti ćirilicu u Vukovar“, poručio je HDZ-ovac Josip Đakić. „Vukovar je grad s posebnim pijetetom i još su rane u njemu svježe. Ovo je zapravo i dalje silovanje u Vukovaru“, kazao je Đakić.
Ministar uprave Arsen Bauk HDZ-ovce je podsjetio da su dvojezičnost u Vukovaru prije šest godina oni uveli u gradski statut. Rane su vjerojatno bile tada još veće nego što su danas zato što je to bilo prije šest godina pa nije bio problem da se tada uvede ravnopravna uporaba jezika i pisma. Prema tome, pozivanje na tu vrstu emocija je značajno kompromitirano činjenicom da oni koji se danas pozivaju na to su prije šest godina, zbog šačice vlasti, bili spremni te rane zatomiti ili je vlast i upravljanje gradskim poduzećima bilo lijek protiv bolova za uporabu ćirilice, rekao je ministar. Na primjedbu HDZ-ovca Josipa Borića da ga ministar Bauk i premijer Milanović podsjećaju na dva nespretna majstora Pata i Mata iz crtića "A je to", Bauk je odgovorio: „Bolje je biti Pat i Mat, nego pozivati na drugi Domovinski rat.“
60855559-josip-salapic.jpgJosip Salapić (HDSSB) podsjetio da se zbog aktualnih događaja u Vukovaru tražila rasprava još 2013., te da sve što ministar danas govori ispada bespredmetno. „Da ste tada prihvatili ono što smo predložili, ne bi bilo potrebe za postupanjem Ustavnog suda niti za izmjene zakona“, rekao je Salapić. Također je rekao da Odluka Ustavnog suda govori i da se moraju poštivati želja većinskog naroda. „Ako ćemo odluku Ustavnog suda čitati u cijelosti, onda jasno stoji da treba poštivati i volju i pravo većinskog naroda“, istaknuo je Salapić.
Usprotivio se predloženim zakonskim izmjenama i ocijenio da bi Vlada morala naći blaži mehanizam od raspuštanja gradskih vijeća. Smatra da bi u Vukovaru trebalo ponoviti popis stanovništva jer je u rezultatima onoga iz 2011., koji je pokazao da u Vukovaru više od trećine stanovništva čine Srbi, bilo nelogičnosti. "Postoje određeni dokazi da je upravo u gradu Vukovaru došlo do određenih nelogičnosti oko popisa stanovništva. I to će, ako ne bude učinila ova Vlada, morati učiniti neka druga. Ako naša stranka bude dobila priliku biti dio buduće Vlade, to će biti jedan od osnovnih uvjeta", rekao je Salapić.
Penava o promjeni Statuta Grada Vukovara
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) danas je, odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare održane u Vukovaru, rekao da će gradske vlasti sve što je Ustavni sud odredio da se mora učiniti vezano uz primjenu dvojezičnosti u Vukovaru odraditi u skladu s odlukom Ustavnog suda.
"Prvi su koraci u tom smjeru napravljeni, konzultacije se rade i ne dvojim da će u zadanom roku biti sve izrealizirano", rekao je Penava. Na pitanje novinara očekuje li da bi, sukladno prijedlozima izmjena dvaju zakona kojima se omogućuje raspuštanje gradskih vijeća koja lokalne statute odbiju uskladiti sa zakonskim pravima nacionalnih manjina, moglo doći i do raspuštanja vukovarskog Gradskog vijeća, Penava je kazao kako bi takav razvoj događaja bio moguć. "Zagreb, koji je cijelu priču i zakuhao, neka radi kako misli da treba. Uvjeren sam da ćemo mi sve napraviti sukladno odluci Ustavnog suda", poručio je Ivan Penava.

Sabor o ćirilici - Izvještaj Sanje Rabuzin Pavić

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava o promjeni Statuta Grada