"Bosut i Pobosuće u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti"

"Bosut i Pobosuće u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti"

fotografija Marija Petrinović

Znanstveni simpozij "Bosut i Pobosuće u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti" održava se danas u Vinkovcima, u organizaciji vinkovačkog Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

bosut-simpozij-1.jpeg

Na skupu sudjeluje tridesetak znanstvenika i stručnjaka s različitih područja znanosti. Rijeke Hrvatske su nedostatno proučene, među njima i rijeka Bosut, o kojemu gotovo i nema literature te je upravo zato organiziran ovaj interdisciplinarni skup kako bi uputili na različite aspekte Bosuta - kako povijesne tako i ekološke, gospodarske, turističke i druge. Jer Bosut čini identitet Vinkovaca, a na njegovim se obalama bilježi kontinuitet života od 8.200 godina, istaknula je Anica Bilić, voditeljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima. U višeglasju različitih znanstvenih disciplina i pristupa Bosutu, dodala je, cilj je doći do konkretnih zaključaka i smjernica o valoriziranju rijeke i na koji je način što bolje uključiti u suvremenost.

bosut-i-pobosuce.jpgbosut-izvor.jpg

Voditelj Centra za znanstveni rad HAZU Vinkovci, akademik Slavko Matić, rekao je da su Bosut i Pobosuće oplemenili kraj između Dunava i Save, i obogatili ga plodnom zemljom, šumom i vodama što oduvijek privlači ljude. Bosut je rijeka koja se odvojila od Save, prošetala se plodnom vinkovačkom ravnicom, stvorila svoje pritoke i opet se vratila u Savu, oplemenivši poljoprivredu, šume i sve drugo što rijeka može činiti, rekao je Matić.                       

 bosut-tabla.jpgbosut1.jpg

Istaknuo je potrebu opisivanja Bosuta i Pobosuća ne samo sa šumarske, poljoprivredne i vodoprivredne strane, nego i sa svih aspekata kojima je Bosut sudjelovao u formiranju područja koje tijekom povijesti daje optimalne uvjete za život.

bosut.jpg bosut-eko-bosut-biciklisticke-staze.jpg

Referati znanstvenika sudionika simpozija bit će otisnuti u Zborniku Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima.Znanstveni skup Bosut i Pobosuće u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti poduprli su grad Vinkovci i Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.