Božićne svete mise uz tamburu

Božićne svete mise uz  tamburu Božićne svete mise uz  tamburu

Sudjelovanjem u svetoj misi koju je u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru koju je predvodio fra Ivica Jagodić, STD Pajo Kolarić završio je ciklus u kojem su izvodili gotovo zaboravljene narodne božićne pjesme, većinom sačuvane usmenom predajom.

Božićnu svetu misu “Djetešce nam se rodilo” zapisao je i uredio doajen hrvatske tamburaške glazbe Julije Njikoš, prema pjevanju puka u osječkoj crkvi sv. Petra i Pavla s početka 20. stoljeća.
Veselje ti navješćujem, Kyrie Eleison, Slava Bogu na visini, O, Betleme, grade slavni, Vjerujem u Boga, Vesel'te se, svi kršćani, O, pastiri, čudo novo, Nebesko djetešce, Tiha noć, sveta noć, Svijetu se porodi, Djetešce nam se rodilo i Radujte se, narodi pjesme su koje su odjekivale crkvama u Vukovaru, Osijeku i Mohaču, a izvodili su ih seniorski tamburaški orkestar i mješoviti zbor Slavonskog tamburaškog društva Pajo Kolarić te solisti Ljiljana Šutalo, Željko Ergotić i Željko Lončarić Žec. Pjesme je na orguljama pratio Domagoj Čosić, a sve je bilo pod dirigentskim vodstvom maestra Dragutina Stivaničevića.
U Paji Kolariću posebno izdvajaju sudjelovanje na Božićnoj svetoj misi na samom kraju 2017. godine, 30. prosinca u Mohaču. Misno je slavlje u crkvi svetog Antuna predvodio velečasni Ladislav Bacmai, koji je izjavio kako je društvo pjevalo i sviralo darujući svoje talente na slavu Bogu i čovjeku te da se uvijek pitao kako zvuči pjesma anđela, a sada je i to saznao.
"U prepunoj mohačkoj crkvi svjedočili smo emotivnim trenucima mnogobrojnog puka koji nema često prilike slušati bogoslužje na hrvatskom jeziku uz pratnju tamburice, tradicijskog slavonskog instrumenta", ističu članovi STD Pajo Kolarić, a nakon jučerašnjeg nastupa u Vukovaru muzikologinja Branka Ban je zapisala: "Analizirajući muziciranje tamburaškog ansambla Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića vidimo dotjeranu tehniku muziciranja do razine orkestralnog, dinamički i tehnički dotjerano iskustvo maestra Stivaničevića, odnosno, kvalitetu istih komponenti u nastupu zbora. Analizirajući izvođački stil Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića, vidimo identitet samoga Paje Kolarića. Naš je zaključak: ovo izvođenje mise 'Djetešce nam se rodilo' zapravo je bila i praizvedba u Vukovaru. Odnosno, rodila se tako Hrvatska pučka misa Julija Njikoša u vukovarskoj samostanskoj crkvi sv. Filipa i Jakova, što nosi antologijsku vrijednost."
Valja istaknuti da je STD Pajo Kolarić krajem prošle godine u Domu HV-a u Osijeku održao božićno novogodišnji koncert na kojem su nastupile sve skupine društva, od škole tambure, juniorskog i seniorskog orkestra do mješovitog pjevačkog zbora.