Božinović: E-propusnice zatražilo 28 osoba zaraženih koronavirusom

Božinović: E-propusnice zatražilo 28 osoba zaraženih koronavirusom

Od posljedica COVID-a 19 u protekla 24 sata preminula su dva bolesnika - u Šibeniku 1929. godište i kronični srčani bolesnik i u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu 1974. godište. Ukupno je to 18 osoba, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić je pojasnila je da je umrla mlađa osoba koja nije imala neke značajnije kronične probleme. "To je ono na što smo ovih dana upozoravali. Idemo u sljedeću fazu. Inicijalna faza je bila blaži oblici, a sad se diferenciraju bolesnici. Želim upozoriti kako nije pravilo da mlađi teško obolijevaju, ali uvijek ima dovoljan postotak izuzetaka kod kojih će se to dogoditi. Ljudi moraju shvatiti da je bolje ostati kod kuće. Čuvajte se jer nitko nije imun na teški oblik bolesti", rekla je Markotić na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.
beros.jpg"U Hrvatskoj u proteklom 24-satnom razdoblju imamo 60 novih osoba pozitivnih na koronavirus, što znači da ukupno imamo 1282 bolesnika. Prosječna dob je 48,13 godina te imamo 51% muškaraca i 49% žena. Od 35 osoba na respiraturu 14 ih je u Klinici za infektivne bolesti i dvoje u KB-u Dubrava, te pet u Osijeku, jedan u Rijeci, osam u Splitu, četiri u Zadru i jedan u Šibeniku. Imamo 352 bolesnika u bolnici i nešto veći broj oporavljenih  - 167 bolesnika, što je 37 više nego jučer", podaci su koje je iznio Beroš te dodao: "Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da naša epidemiološka situacija bolesnika. Na današnji Svjetski dan zdravlja zahvaljujem svim zdravstvenim djelatnicima."
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pridružio se čestitkama zdravstvenim djelatnicima na njihov dan, posebno medicinskim sestrama, jer su one na prvoj liniji borbe protiv virusa. Kako je rekao, od 178 zaraženih zdravstvenih djelatnika, 80 je medicinskih sestara i tehničara.
Ministar Davor Božinović se pridružio čestitkama, ali je posebno čestitao i vatrogascima koji i prošlih dana svakodnevno gase požare, ali nisu u fokusu u ovim vremenima (Korčula, Šibenik, okolica Zadra). "U ovo doba godine bi vaše informativne emisije često javljale o požarima. No sad to nije prioriteno,, ali požara i dalje ima. I to velikih. Svi ovi požari su posljedica neopreznog spaljivanja", rekao je Božinović. Govorio je i gdje se i kako se smije paliti biljni otpad te gdje ne smije. Pozvao je  građane da biljni otpad kompostiraju, a ako se ipak odluče na spaljivanje, neka o tome obavijeste vatrogasce.
Božinović rekao je da je ukupno izdano 639.725 propusnica, a ima onih kojima je važnost istekla, ima ih skoro 50.000. Također ima i onih koje još nisu aktivirane, a planirane su za naredne dane: "Odbijene su propusnice 2628 osoba koje su unatoč statusu samoizolacije podnijele zahtjev za izdavanje e-propusnice, kao i 394 osoba koje su u karanteni i 28 osoba koje su Covid-19 pozitivne", dodao je Božinović.