"Budimo odgovorni jer COVID-19 je još tu"

"Budimo odgovorni jer COVID-19 je još tu"

Foto: Osječko-baranjska županija

Načelnici gradskih i općinskih stožera civilne zaštite s područja Osječko-baranjske županije sudjelovali su danas na sjednici Županijskog stožera civilne zaštite na kojoj se analizirao dosadašnji rad te dogovarale daljnje aktivnosti u sprječavanju širenja koronavirusa.

"Iza nas je jedinstveno iskustvo djelovanja u kriznoj situaciji kakva do sada nikada nije zabilježena, koja je obuhvatila gotovo sve države svijeta, s nizom nepoznanica te nije bilo ni malo jednostavno naći prave i brze odgovore kakve nam je trenutna situacija nametala. Danas možemo reći da smo na razini županije, kao i Hrvatske, uspješno radili, a sigurno i puno naučili. Između ostalog, potvrdilo se da je civilna zaštita bitan segment našeg društva, što će se ugraditi i u odredbe novog Zakona o civilnoj zaštiti u kojima će županijski stožeri dobiti veće ovlasti i autonomnost u donošenju odluka" rekao je načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović. Ustvrdio je kako se nakon tri mjeseca maksimalne angažiranosti svih stožera napokon može reći da je ukupna situacija znatno povoljnija; već deset dana nema novooboljelih od COVID-a19, u Kliničkom bolničkom centru Osijek kao regionalnom respiracijskom centru za cijelu Slavoniju i Baranju nema hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus, samo tri osobe su u samoizolaciji, život se sveukupno približio ranije normalnom. Ivanović je zahvalio svim članovima gradskih i općinskih stožera (ukupno 42 jedinice lokalne samouprave), ali i svim građanima na savjesnom postupanju u vrijeme epidemije. Naravno, stožeri nastavljaju s radom, ali smanjenom dinamikom, rekao je Ivanović.
"Epidemiološka situacija sada je povoljna. Uz dobru suradnju i koordinaciju svih službi odradili smo veliki posao i glavnina problema je iza nas. Prvi u Hrvatskoj smo se susreli s koronavirusom, no uspjeli smo riješiti sve izazove bez većeg širenja bolesti, ali i bez širenja panike. Stožeri sada rade umanjenim intenzitetom, međutim COVID-19 je još tu, nije otišao. Pogledajmo samo stanje u Njemačkoj, Švedskoj, a granice su otvorene i danas se putuje jako brzo. Upravo stoga mnoge mjere za sprječavanje širenja ove bolesti još se moraju zadržati i poštovati", upozorio je Karlo Kožul, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić također je zahvalio svima koji su sudjelovali u prevladavanju epidemije. "Zdravstveni djelatnici i ustanove bili su pod velikim pritiskom, ali nismo pokleknuli. Brzo smo shvatili koje su mjere potrebne, pa smo bili spremni i za prihvat najtežih slučajeva s područja pet županija i devet bolnica. Imali smo 150 spremnih respiratora, a od doslovno nule i praznih prostorija uspjeli smo ustrojiti službu te dnevno testirati 170 uzoraka. Stvorili smo respektabilan tim i organizaciju, uspjeli smo zaštititi naše bolnice te nije bilo puno oboljelih medicinskih djelatnika. Sada se vraćamo na redovan rad, no u nadi da za to neće biti potrebe spremni smo i za drugi val, o čemu mnogi govore", istaknuo je Zubčić.
Veliku ulogu u održavanju sigurnosti u vrijeme epidemije imala je policija, a, kako kaže zamjenik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Darijo Premec, svi poslovi uspješno su provedeni. Između ostalog, policija je provjerila ukupno 170.000 osoba, a da pri tomu nije zaražen ni jedan policajac niti provjeravana osoba.
Na kraju, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zlatko Grgec, slikovito je poručio: "Vodimo 3:0 u prvom poluvremenu, ali nam se ne smije dogoditi ono što se dogodilo NK Osijeku u Rijeci (nakon 0:2 u prvom poluvremenu, NK Rijeka je pobijedila 3:2). Moramo biti svjesni i odgovorni i u narednom razdoblju. Kriza izazvana koronavirusom je globalna, lako se može ponoviti, a u tom slučaju vjerojatno neće koristiti iste mjere kao do sada. Zato održimo maksimalnu pozornost na sve što može izazvati novo širenje koronavirusa", poručio je Grgec.