Burić: Jučerašnji potez - krik upozorenja

Burić: Jučerašnji potez - krik upozorenja

Građani Valpova i prigradskih mu naselja Šaga i Narda jučer 6 sati nisu imali pitke vode, jer je gradska tvrtka Hidrobel iz Belišća obustavila isporuku vode komunalnom poduzeću Dvorac Valpovo, koje vodu isporučuje kućanstvima i gospodarskim subjektima.

Belišćanski gradonačelnik Dinko Burić izjavio je danas da je jučerašnja obustava isporuke pitke vode Valpovu bila samo upozorenje zbog više od milijun kuna duga koji valpovačka tvrtka "Dvorac" ne želi platiti isporučitelju vode - belišćanskoj tvrtki "Hidrobel".
Kako istodobno "Dvorac" ne želi potpisati novi ugovor za isporuku vode, nema pravne osnove za nastavak isporuke, ustvrdio je Burić.
Jučerašnji potez bio je "krik upozorenja cijeloj Valpovštini da bi uskoro svi mogli ostati bez vode" te da su stvarni krivci za ovo saborski zastupnik Tomislav Ivić, valpovački gradonačelnik Leon Žulj i direktor tvrtke "Dvorac" Mate Pušić, tvrdi Burić.
Zapitao je gdje je, unatoč poskupljenju vode u Valpovu, nestalo više od milijun kuna koje "Dvorac" duguje "Hidrobelu" te traži da nadležne institucije DORH i Uskok provjere poslovanje "Dvorca". Javno je upitao jesu li točne neslužbene informacije da se novcem prikupljenim od građana saniraju dugovi grada Valpova i gradske tvrtke zadužene za gospodarenje otpadom.
Valpovački gradonačelnik Leon Žulj osudio je isključivanje vode građanima Valpova, ustvrdivši kako ne postoji dug od milijun kuna prema belišćanskoj tvrtki "Hidrobel", koja je vodu i isključila, već da grad uredno podmiruje obveze za  isporučenu vodu, prema ugovoru kojeg u Valpovu smatraju važećim, a u Belišću raskinutim.
Upozorio je da je u petak voda isključena unatoč privremenoj odluci valpovačkog Općinskog suda, kojom se "Hidrobelu" zabranjuje obustava isporuke vode Valpovu, ocijenivši neprihatljvim da građani ostanu bez vode zbog neriješenih odnosa dvaju komunalnih poduzeća, koji se trebaju riješiti putem arbtraže i sudskim putem.
Valpovački gradonačelnik Leon Žulj je ustvrdio da Valpovo podmiruje obveze prema postojećim ugovorima, koje u skladu s dobivenim pravnim tumačnjima smatra važećima, dok se pred nadležnim institucijama eventualno ne odluči drugačije.
U valpovačkoj Gradskoj upravi izvijestili su kako su, zbog jučerašnjih događanja, već podnijeli kaznene prijave protiv odgovornih osoba u "Hidrobelu", te najavljuju kako će kazneno prijaviti vjerovatno i belišćanskog gradonačelnika Dinka Burića  "Ostaviti grad s deset tisuća ljudi pet sati bez vode, to je, sa zdravstvene strane, isti čin kao i poludjeloga pilota koji je srušio zrakoplov sa 150 ljudi, a postavlja se i pitanje štete pričinjene valpovačkom gospodarstvu", poručio je Ivić.