Burilović: Trebamo gospodarski rast između 4 i 5 posto

Burilović: Trebamo gospodarski rast između 4 i 5 posto

fotografije: M.P.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović izjavio je u Osijeku kako očekivani gospodarski rast od tri posto neće biti dostatan za kontinuirani rast i razvoj gospodarstva, za što je prema njegovoj ocjeni potreban rast između 4 i 5 posto.

Govoreći na konferenciji "Dan hrvatskih financijskih institucija" na osječkom Ekonomskom fakultetu Burilović je podsjetio da je Hrvatska nakon šest godina recesije izgubila 12,5 posto BDP-a, a od kraja 2015. godine ostvaruje kontinuirani rast koji je na kraju prošle godine iznosio 2,9 posto. Burilović je ocijenio kako je postojeći rast BDP-a zadovoljavajući, ali da treba težiti rastu od 4 do 5 posto, kako bi se uistinu moglo govoriti da Hrvatska intenzivnije kreće smjerom gospodarskog razvoja. Ističe kako je Vlada poreznom reformom omogućila bolje punjenje proračuna, pomake u industrijskom rastu i izvozu, a da je za veći gospodarski rast nužno provesti reforme mirovinskog sustava i obrazovanja odnosno uskladiti obrazovni sustav s potrebama tržišta rada.

Burilović vjeruje kako će Vladin "Projekt Slavonija" brzo donijeti kratkoročne i srednjoročne rezultate te zaustaviti iseljavanje iz te regije, iz koje se, prema nekim procjenama, tjedno iseljava 150 do 200 ljudi.
konferencija_n.jpg

Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić izvijestio je kako je Hrvatskoj, do 2020. godine, na raspolaganju 10,5 milijardi eura sredstava EU fondova, a do kraja svibnja potpisani ugovori vrijedni oko 17 posto toga iznosa. Dodao je da u Projektu Slavonija očekuje povlačenje najmanje 2,5 milijardi eura.
Konferencija o ulozi financijskih institucija u gospodarskom sustavu te gospodarskim kretanjima u slavonskim županijama i aktiviranju njihovih potencijala s temom "Kvalitetnim izvorima financiranja do pozitivnih ekonomskih trendova u Slavoniji"- u okviru projekta Dan hrvatskih financijskih institucija, koji se održava dva puta godišnje kao središnje događanje u Zagrebu -  u Osijeku je na Ekonomskom fakultetu okupila predstavnike akademske zajednice, predstavnike ministarstava i gospodarstvenike. Organizirala ju je Hrvatska gospodarska komora uz partnerstvo Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, te visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike.

Burilović

Dan financijskih institucija-izvještaj

Jelić i Burilović