Butovi crnih slavonskih svinja za istarske pršute

Butovi crnih slavonskih svinja za istarske pršute

foto: HRT/Mirta Milas

Zajednički je to projekt Slavonaca i Istrijana i značajan korak u stvaranju konkurentnosti domaćeg proizvoda .

Na ergeli Višnjica kraj Slatine potpisani su jučer prvi ugovori o suradnji između uzgajivača crne slavonske svinje okupljenih oko novoosnovanog agroklastera "Čista priroda d.o.o." iz Osijeka i Udruge proizvođača istarskog pršuta iz Pazina. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak smatra kako je ključ uspjeha domaćeg proizvoda i očuvanja domaće proizvodnje suradnja, edukacija i ulaganje u razvoj koji mogu stvoriti konkurentan proizvod. 

U Hrvatskoj, a posebice u Slavoniji zadnjih su se dvadesetak godina ugasila brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstava. Uz gospodarsku krizu, tomu su pridonijeli i tržišni uvjeti koje prosječni hrvatski poljoprivrednik baziran na tradicijskoj proizvodnji nije mogao pratiti. Sve to imalo je značajan utjecaj i na proizvođače istarskog pršuta koji je jedan od prvih proizvoda Republike Hrvatske upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na zajedničkom EU tržištu. Otvaranjem vrata EU, otvorila su se i vrata velikog tržišta, ali i nelojalne konkurencije koja je ozbiljno zaprijetila domaćoj proizvodnji. Tako su se istarski pršutari suočili s problemom  nedostatka dovoljnih i stalnih količina sirovine za proizvodnju Istarskog pršuta koja zadovoljava stroge kriterije u praćenju sljedivosti. S tim su se problemom pršutari borili dugi niz godina i zbog toga je Istarskom pršutu prijetilo oduzimanje certifikata.

Sljedivost u lancu proizvodnje istarskog pršuta temelji se na korištenju potomaka roditelja plemenitih pasmina kao što je to poznata slavonska pasmina Fajferica. Način uzgoja i kontrolirana proizvodnja uz jasno utvrđene parametre koji definiraju svaku stavku u proizvodnji, temelj su za pozicioniranje hrvatskog proizvoda uz bok svjetski poznatim brendovima – istaknuo je Milan Antolović, uime proizvođača Istarskog pršuta. Da bi se to postiglo, potrebna su velika ulaganja, posebice u edukaciju i organizirani nastup na tržištu. Upravo iz tog razloga nakon dugog niza godina u Slavoniji je pokrenut prvi poljoprivredni Agroklaster Čista priroda d.o.o. koji je okupio nekoliko proizvođačkih organizacija. Lanac je to koji će zadovoljiti visoke standarde nužne za pozicioniranje na sve zahtjevnijem tržištu.  „Autohtoni proizvodi su naša vrijednost koju trebamo sačuvati i njegovati, ali ukoliko želimo konkurirati na tržištu koje nam se ulaskom u EU otvorilo, moramo biti svjesni kako  brendirati možemo samo ono što je  kvalitetno, a kvalitetu potvrđuje potražnja", rekao je direktor poljoprivrednog klastera, gospodin Davor Fotez. Potpisanim ugovorima proizvođači  će osigurati istarskim pršutarima 5.000 tovljenika godišnje koji će omogućiti proizvodnju od 10 000 komada Istarskog pršuta zaštićenog oznakom izvornosti radi nastupa na zajedničkom EU tržištu. Kao predstavnik proizvođača, gospodin Antolović naglasio je kako proizvođači i uzgajivači očekuju punu potporu Ministarstva poljoprivrede i države koja, ukoliko se želi dostići cilj jedinstvene proizvođačko linijske organizacije, mora što prije riješiti podzakonsku regulativu koja to trenutno onemogućuje.

Ovo je iznimno važan datum za proizvođače Istarskog pršuta i stočare Slavonije. Nakon dugog niza godina ostvaruje se konkretna suradnja koja je temeljena na preciznim zadacima, visokim standardima, kontroliranim parametrima i praćenju sljedivosti. Povezivanjem dviju regija – plave i zelene Hrvatske u zajednički poduhvat revitalizacije poljoprivrede i domaće proizvodnje učinjen je značajan korak u smjeru stvaranja konkurentnosti domaćeg proizvoda. Potpisom ovih ugovora ostvarit će se i svi preduvjeti nužni za realizaciju najavljene suradnje s Republikom Njemačkom i prvog hrvatskog izvoza svinjskog mesa iz organskog uzgoja na to tržište nakon 30 godina.

Davor Fotez i Milan Antolović