Čavlović Smiljanec dala ostavku

Čavlović Smiljanec dala ostavku

Ravnateljica Porezne uprave i pomoćnica ministra financija Nada Čavlović Smiljanec podnijela je premijeru Zoranu Milanoviću ostavku koju je on prihvatio. Neposredan povod je kaznena prijava zbog nenaplaćenog poreznog duga osječkom OLT-u.

Posljednjih mjeseci moj posao bio je iznimno težak zbog opstrukcije pojedinaca u Ministarstvu financija i više u takvim uvjetima ne mogu obavljati ovaj zahtjevan posao na način na koji smatram da bi ga trebala obavljati kvalitetno, izjavila je na konferenciji za novinare šefica Porezne uprave. Rekla je da odlazi iz Porezne uprave i da će aktivirati svoj saborski mandat.
Ministar financija Slavko Linić još jutros je tvrdio da ona i dalje treba voditi Poreznu, unatoč tomu što je kazneno prijavljena zbog nenaplaćenih poreznih potraživanja države od osječke tvrtke OLT. Ministarstvo financija provelo je internu istragu temeljem koje je donijelo svoju odluku i nema potrebe da išta mijenjam, rekao je Linić novinarima ispred Banskih dvora, upitan ostaje li Čavlović Smiljanec i dalje šefica Porezne uprave. Ako i dođe do njezine smjene, to će biti politička odluka, a ne odlazak zbog nestručnog rada,dodao je Linić, odgovarajući na novinarska pitanja. 
Upitan kako komentira ocjene pojedinih odvjetnika koji mu zamjeraju da je utjecao na tijek istrage objavljivanjem podataka u svom očitovanju na slučaj osječke tvrtke OLT, Linić odgovara kako su rezultati interne istrage Ministarstva financija javni dokumenti.

Čavlović Smiljanec je novinare okupila krajem prošlog tjedna, kada je policija protiv nje podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je od pročelnice Porezne uprave u Osijeku Ružice Kovačević zatražila da ne ovrši tvrtku OLT, u kojoj je dioničar i poduzetnik Željko Biloš, zbog gotovo 12 milijuna kuna duga. "To je podmetanje onih koji godinama nisu radili svoj posao i štitili su određene poduzetnike" - tako pomoćnica ministra financija i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec na konferenciji u Poreznoj upravi odgovarila na optužbe iznesene u medijima. Nije željela odgovarati na pitanja novinara. "Ne poznajem tog čovjeka o kojem se piše u medijima, nikada sa njim nisam razgovarala i ništa nemam sa tim slučajem oko kojeg se vodi istraga. Pravo je pitanje tko je sve ove godine gurao pod tepih ili nije provodio ovršne radnje jer dug OLT ne datira od kolovoza 2012. nego postoji od 2007. Utvrđen je istragom Porezne uprave, a račun poreznog obveznika nikada nije blokiran. Sve što se događa, to je podmetanje onih koji godinama nisu radili svoj posao i štitili određene obveznike i sada sve to prebacuju na mene," sve je što je novinarima, koje je pozvala u Ministarstvo financija, izjavila Čavlović Smiljanec.