Ćelije - sjećanje na 1991.

Ćelije - sjećanje na 1991.

Spomenik hrvatskim braniteljima u Ćelijama (fotografije: M.P.)

Na današnji dan prije dvadeset i četiri godine, 7. srpnja 1991., u velikosrpskoj agresiji do temelja je spaljeno prvo hrvatsko selo - Ćelije.

U selu u općini Trpinja, koje je iznova izgrađeno, danas živi stotinjak stanovnika. Mnogobrojna izaslanstva odala su počast poginulim i ubijenim braniteljima i civilima. Trideset i četiri osobe, među kojima je jedna na popisu nestalih i zatočenih, ubijene su u velikosrpskoj agresiji na području toga mjesta.

Na svečanosti polaganja vijenaca kod spomen obilježja na 24. obljetnicu pada i progonstva mještana Ćelija te pogibiju branitelja, Osječana Dragutina Bedžule i Damira Pavičića - u ime Grada Osijeka sudjelovao predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Darko Nađ. Izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvodio je župan Vladimir Šišljagić, a Vukovarsko-srijemske predsjednik Županijske skupštine Antun Žagar. Događaju, koji su organizirale udruge proistekle iz Domovinskog rata u Ćelijama, odazvali su se i branitelji iz okolnih mjesta. U ime Grada Vukovara vijenac je položio izaslanik gradonačelnika Franjo Šoljić, čelnik gradske Koordinacije udruga iz Domovinskog rata. Sveta misa u ćelijama okupila je mještane i predstavnike izaslanstava u filijalnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova.