Centar "JA kao i TI" za "Novi život"

Centar "JA kao i TI" za "Novi život"

Centar za pružanje usluga u zajednici "Ja kao i ti", ustanova socijalne skrbi iz Osijeka čija je osnovna djelatnost uključivanje osoba s mentalnim poteškoćama u zajednicu, danas je održala završnu konferenciju svojega projekta "Novi život".

Projekt je započeo prije nešto manje od godinu dana, a u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda vrijednog preko milijun kuna. Cilj je projekta uključivanje osoba s mentalnim poteškoćama u zajednicu, a kako je napomenuo ravnatelj Centra Ladislav Lamza, korisnici su Centra ovim projektom i nešto drukčijim načinom rada pokazali velik napredak.

dsc_3115a.jpgS projektom se na današnjoj, završnoj konferenciji Centra "Ja kao i ti" upoznala i pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Vučinić Knežević, koja je napomenula je Osijek odličan primjer deinstitucionalizacije. Centar "JA kao i TI" već četvrtu godinu pruža uslugu organiziranog stanovanja uz podršku osobama s mentalnim izazovima, a prvi je u Hrvatskoj koji je uveo ovakav način rada.

dsc_3114.jpg Projekt su provodili u suradnji s partnerima Volonterskim Centrom Osijek i Udrugom za unaprjeđenje duševnog zdravlja „Vrapčić“ iz Slavonskog Broda. U proteklih godinu dana provedene su razne aktivnosti u cilju povećanja samostalnosti i sudjelovanja osoba s mentalnim izazovima u radnim i društvenim procesima te doprinosa socijalnoj uključenosti ovih osoba u društvo. Održana su i brojna predavanja, radionice, predstave, filmske projekcije, kao i današnja konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta.