Čepinski HSS-ovci i načelnik neće na sjednicu Vijeća

Čepinski HSS-ovci i načelnik neće na sjednicu Vijeća

Vijećnici HSS-a izabrani u Općinsko vijeće Općine Čepin neće se odazvati pozivu na 3. sjednicu Općinskog vijeća sazvanu za večeras. Kako su rekli novinarima, razlog je ponašanja predsjednika Vijeća izabranog na listi Mosta.

Predsjednik Vijeća Josip Škočibušić, ocjenjuju v.d. predsjednica OO HSS-a Općine Čepin Gordana Kalajžić, načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac i njegov zamjenik Ivan Žeravica, zanemaruje nužne proceduralne postupke u provedbi dobivenih kapitalnih projekta Općine Čepin i na taj način dovodi u pitanje njihovu realizaciju, povlačenje ozbiljnih financijskih sredstava namijenjenih otvaranju novih radnih mjesta u Općini Čepin i ostvarivanju kvalitetnijih uvjeta za rad udruga, OPG-a i drugih dionika s područja Općine.

Spor je nastao nakon što je s prošle sjednice uklonjen niz točaka a točke su maknuli i tražili doradu vijećnici Mosta, HDZ-a i nezavisne liste Dražena Arnolda s obrazloženjem da nisu dostavljeni materijali te da nije dostavljeno kvalitetno obrazloženje o potrebi zaduženja za obnovu Kulturnog centra i izgradnju komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni.     

Kalajdžić, Tonkovac i Žeravica tvrde da su o kapitalnim projektima Općine svi mještani iscrpno obaviješteni u Biltenu Općine Čepin koji je na kraju prošloga mandata podijeljen svim kućanstvima u Općini, a o različitim fazama pripreme svih općinskih projekata bili su obaviješteni vijećnici u prošlom sazivu Općinskog vijeća te mještani na web stranici i Facebook profilu Općine Čepin.

Na 2. sjednici Vijeća 28. lipnja s dnevnog reda su skinute točke Gospodarska zona, Centar za kulturu, zamolba župnika, zamolba vrtića i usvajanje Procjene ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije i Plan zaštite od požara, uz objašnjenje kako vijećnici nisu dovoljno upoznati s predmetnim točkama, što nikako nije istina- ističu HSS-ovci . 

Što se tiče Odluke o kapitalnim projektima koje se financiraju kreditnim sredstvima, naglašavaju dalje,  ona tek prvi korak u cijelom postupku kreditnog zaduživanja. Naime, ovom odlukom trebali su se tek prihvatiti projekti koji će se financirati kreditnim sredstvima a ne sam kredit. Nakon izglasavanja ove odluke, pokreće se postupak javne nabave kredita, a potom Općinsko vijeće izglasava (po odabiru najpovoljnijeg ponuđača) odluku o dugoročnom zaduženju. Po donošenju odluke o dugoročnom zaduženju potrebno je ishoditi suglasnost Vlade Republike Hrvatske na zaduženje. Dakle, izjave kojom da je traženo podizanje ruku za 17 milijuna kuna na temelju jednog papira čista su obmana javnosti ili puko neznanje- ocjenjuju, među ostalim, HSS-ovci.  

Kako je HSS stranka koja je dobila najveći broj vijećnika neće, kažu dalje,  dopustiti da se na ovaj način omalovažava volja birača te vijećnici HSS-a neće prisustvovati sazvanoj sjednici Vijeća.

HSS Čepin, načelnik Općine Dražen Tonkovac