Čermak ne vjeruje da je požar podmetnut

Čermak ne vjeruje da je požar podmetnut

Foto: Dejan Šimić

Još se ne zna uzrok požara u punionici plina tvrtke Crodux plin u gospodarskoj zoni Antunovac kod Osijeka. Serija detoncija punih plinskih boca počela je noćas oko tri sata. Izgorjelo je oko 300 boca plina te pretakalište plina i terminal. Vatrogasci su mlazovima vode rashlađivali mjesto požara i plinske boce kako bi se spriječio ponovni požar.

Vlasnik punionice Crodux plina umirovljeni je general Ivan Čermak. "Koji su razlozi požara još uvijek ne znamo. Punionica je tehnički najmodernija, no ne vjerujemo da je požar podmetnut. Šteta je oko milijun eura", izjavio je Čermak za HTV-ov  Dnevnik 3.
Vatrogasci su dojavu o požaru zaprimili ujutro oko tri sata, a nakon intervencije požar je ugašen oko 7.30 sati. U požaru je došlo do niza detonacija punih plinskih boca. Vatrogasci su se morali privremeno povući dok se eksplozije malo ne smire, no čim je bilo mogućnosti da priđu vatri, počeli su s gašenjem.
Vatrogasci s tri mlaza rashlađuju požarište i plinske boce, kako bi se smanjio rizik od eventualnog ponovnog izbijanja požara, rekao je zapovjednik osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Boris Banjan. Dodao je kako će se sancija nastaviti tijekom dana, a moguće je i sutra jer je riječ o velikom požarištu. Izvijestio je kako je u požaru izgrojelo oko 300 plinskih boca za kućnu uporabu te pretakalište plina i terminal, a bilo je i šteta na cjevovodu. Rekao je kako bi nesreća, a time i opasnost za okolna mjesta bila mnogo veća, da je požar zahvatio nadzemne spremnike plina od po 80 kubika i njihove instalacije. To bi bila sasvim druga situacija i imali bismo puno više problema, ističe Banjan.
U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, a tijekom gašenja bio je obustavljen okolni cestovni i željeznički promet, koji je uspostavljen oko 5.40.