Cesting spreman za zimsko održavanje cesta

Cesting spreman za zimsko održavanje cesta Cesting spreman za zimsko održavanje cesta

fotografija Stjepan Filipović

Tvrtka Cesting održala je tradicionalno postrojavanje vozila i strojeva za zimsko održavanje cesta. Na sastanku Hrvatskih cesta poslovne jedinice Osijek, Uprave za ceste Osječko-baranjske županije i predstavnika Cestinga razmotreni su operativni planovi održavanja cesta.

Za zimsko održavanje 2300 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta koje su u zoni odgovornosti osječkog Cestinga, koja obuhvaća tri slavonske županije,  pripremljeno je 88 strojnih i voznih jedinica. Na  skladištima u nadcestarija trenutačno je 2184 tone soli, 27 tona kalcijevog klorida i 250 kubičnih metara kamene sitneži. Sukladno Zakonu, u 15 sati uveden je prvi stupanj pripravnosti, koji podrazumijeva 24-satno dežurstvo u svim nadcestarijama, rekao je direktor Cestinga, Marko Bagarić.
Smatramo da smo dosadašnjim načinom rada i organizacijom uspjeli odgovoriti na sve zahtjeve koji se pred nas postavljaju, a nadam se da ćemo tako i ove zime.
Zahvaljujući investitorima i radnicima Cestinga obnovljen je vozni park. Kupljena su dva nova kamiona opremljena sa silosnim posipačem i snježnim ralicama te kombinirani stroj, a još trebaju doći dva Unimoga opremljena sa silosnim posipačima i ralicama što je velika investicija, kaže Bagarić te dodaje da su danas takvi zahtjevi i ukoliko se izgubi korak, poslije je to teško nadoknaditi.
Cesting u svom strojnom voznom parku ima preko 130 voznih jedinica koje su registrirane i dokaz su snage i mogućnosti da odgovorimo izazovima i zadacima.
Od danas vozači moraju imati zimske gume ili ljetne s profilom najmanje 4 milimetra i lancima za snijeg, istaknuo je policijski službenik za sigurnost cestovnog prometa Željko Biloš te napomenuo da je kazna za ne pridržavanje zakonskih odredbi 700 kuna.  Biloš vozačima poručuje da obrate pozornost u prometu zbog smrzavanja ceste posebice u zimskim uvjetima na nadvožnjacima, podvožnjacima i mostovima.
Prije stavljanja vozila u pogon vozač je dužan očistiti sva stakla kako bi imao što bolju preglednost u prometu, rekao je Željko Biloš.  

Marko Bagarić