Čestitke gradonačelnika Penave i ministra Hasanbegovića

Čestitke gradonačelnika Penave i ministra Hasanbegovića

Foto: Hrvatski radio Vukovar

Gradskom Muzeju Vukovar danas su na nagradi Silletto Europskog muzejskog foruma za uspješno uključivanje lokalne zajednice u svoj rad čestitali ministar kulture Zlatko Hasanbegović i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

"Gradski muzej Vukovar suvremenim je muzeološkim pristupom u realizaciji stalnoga postava u Dvorcu Eltz koji je, kao spomenik kulture sa zadanim prostornim i spomeničkim vrijednostima, obnovljen sukladno konzervatorskim smjernicama, od svoga osnutka, a posebice tijekom Domovinskoga rata  i obnove gradio čvrstu vezu s lokalnom zajednicom", istaknuo je ministar Hasanbegović. Podsjetio je da je obnovljena spomenička cjelina Gradskoga muzeja Vukovar, kao dio Projekta Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol Vlade RH, Ministarstva kulture i Razvojne banke Vijeća Europe na nacionalnoj razini najkompleksnija strategija provedbe obnove nacionalne spomeničke baštine. "Stoga smo posebice ponosni što je upravo Gradski muzej Vukovar dobitnik Europske nagrade Silletto 2016.", stoji u čestitki ministra Hasanbegovića. 
Uz realizaciju novoga stalnog postava Muzeja, ali i predanu višegodišnju skrb o građi veže se jedinstveni, stručni i koncepcijski rad ravnateljice Ruže Marić i malobrojnih kustosa, no, isto tako i muzealaca iz desetak hrvatskih muzeja i galerija koji su u ovome projektu ostvarili kvalitetan oblik muzejskoga zajedništva, istaknuo je Hasenbegović te u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno uputio muzeju najsrdačnije i najiskrenije čestitke na osvojenoj nagradi Europskog muzejskog foruma. 
Penava: "Vukovarski muzej uvršten u sam vrh europskih muzeja"
Ravnateljicu vukovarskog Gradskog muzeja Ružicu Marić i njezine suradnike danas je primio gradonačelnik Ivan Penava. "Vukovarski muzej nadmašio je sva naša očekivanja. Nadali smo se i očekivali veliki uspjeh, ali to nismo smjeli reći naglas. Ovo je povijesni uspjeh koji je vukovarski muzej uvrstio u sam vrh eurospkih muzeja", rekao je Penava, dodajući kako priznanje "Silletto" svrstava Vukovar na kartu kulturnih središta Europe.
Ružica Marić podsjetila je kako se vukovarski Gradski muzej za nagradu Europskog muzeja godine kandidirao u svibnju prošle godine na natječju Europskoga muzejskog foruma zajedno s još 48 muzeja iz 24 zemlje, a osim njega, među nominiranima iz Hrvatske bila je i Ivanina kuća bajki iz Ogulina.
"Ova nagrada nas doista svrstava u sam vrh europske muzeologije. Ono što je muzej uspio kroz sve prošle godine okupljanje je lokalne zajednice oko niza kulturnih događaja. Cijeli taj proces trajao je niz poslijeratnih godina i kroz njega smo bili poticajni dio koji je povezivao sve naraštaje Vukovaraca, što je i bila naša zadaća nakon silnih razaranja. Svojim djelovanjem smo vratili u agresiji 1991. godine izgubljenu memoriju Vukovarcima te ih poticali u shvaćanju da su ruševine koje su ih okruživale nakon povratka samo privremene", rekla je Ružica Marić.
Europskim muzejom godine 2016. na svečanosti održanoj u subotu u španjolskome gradu San Sebastianu proglašen je varšavski muzej Polin Muzej povijesti poljskih Židova, a vukovarski Gradski muzej dobio je nagradu "Silletto" za suradnju s lokalnom zajednicom i uključivanje volontera u rad muzejske ustanove.