“Četiri godišnja doba – Lijepo za dobro”

“Četiri godišnja doba – Lijepo za dobro” “Četiri godišnja doba – Lijepo za dobro”

fotografije Amoreta Bajto

“Četiri godišnja doba – Lijepo za dobro” program je održan danas na središnjoj osječkoj tržnici u sklopu projekta “Domaća hrana za domaće ljude”. Riječ je o dijelu programa Interreg prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska.

U "Mađarskom kutku" predstavljeni su domaći prpizvodi mađarskih proizvođača; udruge "Mačkamama" i "Snaga kulture" osmislili su radionicu izrada figura od ekološkog materijala; tržnicu su obilazili i darove dijelili polAZNICI "Lastavice" i Udruge BuoQ; nastupao je TS "Zlatni klas" i mađarski "Nepkor", a sve je završeno podijelom graha.

Treći ovogodišnji festival  „Četiri godišnja doba – Proljeće na osječkoj tržnici‟ zajednički provode Tržnica  Osijek i Pécsi Vagyonhasznositó zrt. Cilj projekta je afirmiranje lokalnih proizvođača hrane i podizanja svijesti zajednice o globalnom problemu odbačene hrane. U suradnji s lokalnim udrugama, kroz projektne aktivnosti osigurat će se svakodnevno prikupljanje viškova svježeg voća i povrća koji će biti dostavljeni pučkim kuhinjama za pripremu obroka ljudima u potrebi. 

Na festivalu  se kroz zabavan i edukativan način promoviraju i predstavljaju domaći umjetnici i glazbenici te mađarska gastronomska kultura. Također, ovim festivalom u okviru projekta potiče se interakcija između proizvođača i kupaca, stvaraju uvjeti za razvoj eko i etno turizma na tržnici te osigurava kulturna interakcija hrvatskih i mađarskih kako proizvođača tako i kupaca.