Četiri udruge i Grad Osijek u zajedničkom projektu

Četiri udruge i Grad Osijek u zajedničkom projektu Četiri udruge i Grad Osijek u zajedničkom projektu
Foto: HRT/Vedran Drabek Foto: HRT/Vedran Drabek

Foto: HRT/Vedran Drabek

U pet osječkih osnovnih škola od jeseni kreće Građanski odgoj i obrazovanje, zajednički projekt četiriju osječkih udruga (Volonterskog centra, Nansen dijalog centra, Dokkice i Breze) te Grada Osijeka, o čijoj su provedbi danas potpisali sporazum o suradnji.

Nansen dijalog centar, Volonterski centar Osijek, Udruga za rad s mladima Breza, Dokkica i grad Osijek, istaknula je tom prigodom zamjenica osječkog gradonačelnika Žana Gamoš, na pilot projektu "Osijek to GOO" rade posljednjih godinu dana. 
Bit će to izvannastavna aktivnost u sklopu koje će učenici petih i šestih razreda jedan sat tjedno učiti o ljudskim pravima, političkoj pismenosti, volontiranju, aktivnom angažmanu u zajednici, medijskoj pismenosti, filantropiji i globalnom obrazovanju. Edukacija nastavnika već je počela, početkom svibnja Grad Osijek je s Gradom Rijekom potpisao Sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje, temeljem kojeg je Rijeka ustupila materijale za edukaciju nastavnika te priručnik "Učenik građanin", s popratnim smjernicama za rad.
Nikoleta Poljak iz Volonterskog centra istaknula je kako sva posljednja istraživanja pokazuju nisku razinu zainteresiranosti mladih za političke procese. "Nemaju povjerenja u institucije, žele otići odavdje i ne žele aktivno sudjelovati u razvoju društva. A ako i žele, nemaju dovoljnu podršku. Nadamo se da će im upravo ovaj program pružiti znanja i vještina da bolje razumiju zajednicu u kojoj žive, da se aktiviraju i prepoznaju vlastitu odgovornost, jer samo znanjem, razvojem, učenjem možemo napraviti nekakve promjene u našoj zajednici. Očekujemo da ćemo kroz ovaj program širiti vrijednosti koje su vezane uz demokraciju, kao što su uvažavanje različitosti,i stvaranje društva u kojem svi imaju jednako pravo živjeti, u skladu s osnovnim ljudskim pravima, te ih prakticirati od najranije dobi", dodala je Poljak.
Dogradonačelnica Žana Gamoš (HNS) podsjetila je kako se na uvođenju građanskog odgoja u osnovne škole radi u posljednjih godinu dana te istaknula kako je Gradska uprava prepoznala potrebu i vrijednost građanskog odgoja i obrazovanja najmlađih sugrađana. "Želimo živjeti u gradu gdje mladi kroz svoje aktivno sudjelovanje u zajednici te kroz svoja promišljanja i stavove koje jasno i glasno iznose pokazuju svoju ljubav prema našem gradu,“ rekla je Gamoš prilikom potpisivanja Sporazuma o suradnji u provođenju pilot projekta „Osijek to GOO“, pri čemu nije krila zadovoljstvo što uskoro dolazi do njegove realizacije.

Nikolina Poljak (Volonterski centar) i Mirna Šmit (Dokkica)

Žana Gamoš