Četrnaest projekata navodnjavanja i modernizacija nasipa

Četrnaest projekata navodnjavanja i modernizacija nasipa Četrnaest projekata navodnjavanja i modernizacija nasipa

U Vodnogospodarskom odjelu za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda u Osijeku izvijestili su da opasnosti od poplava za sada nema, a na sastanku s osječko-baranjskim županom najavili su i projekte navodnjavanja te uređenja nasipa u turističke svrhe.

Drava i Dunav stagniraju, za sada se ne očekuje veći rast vodostaja, no s obzirom na rekordne količine snijega u Alpama i najavljeno zatopljenje, vodotoci bi mogli nabujati. Stanje se svakodnevno prati i sustav je spreman, istaknuo je direktor Željko Kovačević. Očekuje se da će redovite mjere obrane od poplave biti proglašene na slivu Karašica-Vučica zbog otapanja snijega s Papuka i Krndije.

Na sastanku s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem naglasak je bio na projektima navodnjavanja. U županiji ih je 14 u različitim fazama izgradnje i dovršenosti, a za njih 4 spremna je dokumentacija i natjecat će se za sredstva iz Europske unije. To su sustavi Budimci - Krndija, Dalj, Mala šuma - Veliki vrt te sustav Poljoprivrednog instituta Osijek za koje će dokumentaciju predati u svibnju.

Župan Anušić prvi je put najavio i uređenje nasipa Osijek - Batina u turističke svrhe za što je napravljen idejni projekt. Tako bi se asfaltiranjem krune nasipa u dužini od 24,5 km dobila biciklistička staza kojom bi prometovao i turistički vlakić i tako obogatio ponudu i u Parku prirode Kopački rit. 

Radi se i na sustavima aglomeracije, tri najveća u županiji su Osijek, Đakovo i Valpovo za koje se župan nada završiti ih u roku od tri godine.

 

Sastanak u Hrvatskim vodama