Četrnaesti Vinski maraton u Zmajevcu

Četrnaesti Vinski maraton u Zmajevcu

fotografija iz poziva organizatora

Četrnaesti Vinski - bor maraton u Zmajevcu održava se 27. i 28. rujna. Glavni je organizator Udruga za njegovanje običaja Surduk iz Zmajevca koja najavljuje i prvi Premiun vinski maraton .

maraton-u-zmajevcu-photo-by-baranjainfo.jpg"2005. godine smo počeli s 40 natjecatelja, a 2018. godine smo oborili sve rekorde i imali respektabilnih 2500 maratonaca te više tisuća posjetitelja", kažu organizatori. 

Program Vinskog maratona u subotu 28. rujna počinje u podne etno sajmom, međunarodnom smotrom folklora, te zabavnim dijelom prije samog starta. Svi prijavljeni kreću iz centra sela na vinsku cestu boje istovjetne boji čaše koju su dobili. Svi obilaze iste podrume, samo oko 800 maratonaca kreće na crvenu vinsku cestu, oko 800 na žutu i 800 na zelenu pa se izmjenjuju. Tijekom maratona na vinskim cestama posjetitelje će zabavljati različite glazbene skupine. Završetak je predviđen u 19 sati. Kao i svake godine maratonci će dobiti redni broj, majicu, držač čaša s pečatom grada Zmajevca, čašu, mapu sa označenim podrumima i bonove za konzumaciju po 1dcl vina po podrumu.

Cilj Vinskog maratona je da posjetitelji upoznaju to vinorodno baranjsko područje, običaje, turističku ponudu, promociju vinskih cesta, što je doprinos i gospodarskom razvoju Općine Kneževi Vinogradi i Osječko-baranjske županije.