Četvrti Dani Slovenije u Slavoniji

Četvrti Dani Slovenije u Slavoniji

fotografija iz poziva organizatora

Četvrti Dani Slovenije u Slavoniji održat će se u Osijeku od 10. do 13. svibnja , a ove su godine posvećeni kulturnoj baštini, zelenoj energiji i robotici. U sklopu programa ponovno će se obilježiti Svjetski dan pčela.

"Dane Slovenije u Slavoniji Veleposlanstvo organizira već četvrtu godinu zaredom. Projekt je iz godine u godinu sve uspješniji, a priredbe su sve posjećenije. Za odličnu promociju Slovenije u Osijeku zaslužni su brojni prijatelji i partneri iz Slovenije i Slavonije, a u pripremi događaja uvijek sudjeluje i kulturna udruga Slovenaca Stanko Vraz iz Osijeka. 

U sklopu programa ponovno će se obilježiti Svjetski dan pčela, 20. svibnja koji je proglašen na inicijativu Slovenije. Posebno  raduje posjet gradonačelnika Maribora i Kranja, čime će se na najbolji mogući način obilježiti prijateljstvo Osijeka s ovim slovenskim gradovima. U znaku Kranja otvorit će se izložba o prvom slovenskom fotografu Janezu Puharu, a veza između Osijeka i Maribora simbolički će ojačati sadnjom najstarije loze na svijetu – mariborske stare vinove loze", kaže se u pozivu organizatora.

Program:

10. svibnja

Fakultet agrobiotehničkih znanosti predavanje prof. Puškadije: "Pčelarstvo" 
16.30 Državni arhiv u Osijeku, Ul. Kamila Firingera 1
Fotografska izložba »I Feel Slovenia. I Feel Culture.«

11. svibnja

9.30 Park kralja Stjepana Držislava
Sadnja najstarije loze na svijetu – Stare trte iz Maribora u nazočnosti gradonačelnika Maribora Saše Arsenoviča
/ Žametovka tj. modra kavčina je potvrđenom starošću od više od 400 godina upisana u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija loza na svijetu, koja još uvijek rađa dragocjene plodove. Stara loza simbolizira bogatu vinsku kulturu Maribora, Štajerske i Slovenije. Danas potomci Stare loze rastu skoro na svim kontinentima i po brojnim krajevima u Sloveniji. 2019. godine Osijek će ući u niz od 60 gradova u ukupno 18 država svijeta, odnosno njih 110 u Sloveniji u kojima je posađena Stara trta/

    13. svibnja

9.00 Osnovna škola Franje Krežme, Školska ulica 3, Osijek
Medni doručak uz predavanje o značenju pčela (uoči 20. svibnja - Svjetskog dana pčela)
U Sloveniji je pčelarstvo masovna gospodarska odnosno amaterska djelatnost s nekoliko stoljeća starom tradicijom. Na tisuću građana u Sloveniji čak su četiri njih pčelari; objedinjuje ih 1873. godine osnovan Pčelarski savez Slovenije. Sve veće značenje ima također i urbano pčelarstvo. U Sloveniji se rasprostranjenost i značenje pčelarstva odražava kako u arhitekturi tako i u narodnoj umjetnosti; u arhitekturi se koristi oblik pčelinjaka, a u narodnoj umjetnosti tradicija oslikavanja košnica. Pčelarstvo kao značajan element nematerijalne kulturne baštine Slovenije u postupku je upisa u nacionalni registar.
Učenici Osnovne škole Franje Krežme također će predstaviti sudjelovanje na likovnom natječaju "Be like a Bee / Po čebelah se zgleduj" u organizaciji osnovne škole Dobravlje iz Slovenije.

10.00 Osnovna škola Franje Krežme, Školska ulica 3, Osijek
Radionica robotike u organizaciji DoxaKey iz Ptuja
Učenici će pomoću slovenske tvrtke Doxakey upoznavati tajne robotike, programiranja i upravljanja Lego robotima. Upoznat će se s karijernim mogućnostima na području industrijskog programiranja. Doxakey je tvrtka koja se bavi automatizacijom u industrijskim procesima te osposobljavanjem kadrova za istu.

12.00 Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića, Vukovarska ul. 209, Osijek
Radionica robotike u organizaciji DoxaKey iz Ptuja
13.00 Grad Osijek, F. Kuhaća 9, Osijek
Sastanak gradonačelnika Kranja Matjaža Rakovca i zamjenika gradonačelnika Grada Osijeka Borisa Piližote

14.00 Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Ulica kneza Trpimira 2b, Osijek (Vijećnica - 1.kat)
Zelena energija: iskustva Slovenije i Hrvatske
Pozdravni govori:
Prof.dr.sc. Drago Žagar, dekan FERIT
Dr. sc. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Osijeku
Mr. sc. Boris Piližota, mag. oec., zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka
Uvodne misli:
Matjaž Rakovec, gradonačelnik Kranja: uvođenje zelene energije u veću općinu, primjer Kranja
Prof. dr. sc. Davor Kralik, direktor Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o. te nastavnik Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek: Osijek i zelena energija
dr. sc. Saša Muminović, član uprave AquafilCRO d.o.o. i AquafilSLO d.o.o., Predsjednik SLO- CRO Poslovnog kluba slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika: važnost slovenskog i hrvatskog sudjelovanja u industrijskoj revoluciji 4.0, robotici, digitalizaciji i zelenoj energiji
Aldo Ino Ilešič, vlasnik i direktor tvrtke: Prezentacija robotike u Sloveniji, primjer tvrtke Doxakey
Prezentacija projekta SINCRO.GRID
Cilj SINCRO.GRID projekta je osigurati učinkovitije korištenje postojećih elektroenergetskih sustava u Sloveniji i Hrvatskoj, što će omogućiti postojećoj infrastrukturi prihvat veće količine električne energije iz obnovljivih izvora i osigurati pouzdanu opskrbu električnom energijom. Partneri u projektu (HOPS, HEP ODS, ELES, SODO) ujedinili su različite tradicionalne i nove pristupe u paketu napredne mreže koji uključuju ulaganja u infrastrukturu, tehnologiju i procese.
Projekt će predstaviti:
Saša Jamšek, pomoćnik direktora Područja upravljanja sredstvima i projektima ELES, SLOVENIJA
Mate Lasić, voditelj projekta SINCRO.GRID , HOPS, HRVATSKA
Rasprava:
Moderator: Prof.dr.sc. Zvonimir Klaić, izvanredni profesor FERIT

18.00 Muzej Slavonije, Trg. Sv. Trojstva 6, Osijek
Otvorenje izložbe: Janez Puhar - prvi slovenski fotograf
Janez Puhar, rođen u Kranju 1814. godine, bio je prvi slovenski fotograf koji je u 1842. godini - samo dvije godine nakon proglašenja Daguerrova izuma fotografije u Parizu (1839) - razvio svoj jedinstveni postupak fotografije na staklu. Tim izumom stavio je Sloveniju na svjetsku kartu fotografskih dostignuća. Inovaciju nazvao je hyalotipija ili svjetlopis. Njemu u čast pojavljuje se također naziv "puharotipija". U siječnju 1851. godine izum mu je priznala bečka Akademija znanosti. U lipnju 1852. godine Francuska akademija je Janeza Puhara proglasila izumiteljem fotografije na staklu te mu je dodijelila naslov počasnog člana.

19.00 Muzej Slavonije
Predavanje Petre Puhar: Janez Puhar iz Kranja - izumitelj fotografije na staklo