"Čist račun – osječki proračun"

"Čist račun – osječki proračun"

foto osijek.hr

Grad Osijek predstavio je danas projekt weblog "Čist račun – osječki proračun", kojim nastoji osigurati dobru dvosmjernu komunikaciju Grada i građana. Riječ je o pilot-projektu pokrenutom početkom srpnja, kojemu je osnovni cilj dodatno približiti proračun građanima Osijeka te ih potaknuti da prate aktivnosti Grada i sudjeluju u njihovu kreiranju.

"grad0.jpgOtvorenost (transparentnost) proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se informiraju i utječu na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. Sudjelovanje građana u kreiranju lokalnih proračuna jedno je i od osnovnih načela Europske povelje o lokalnoj samoupravi", istaknuo je zamjenik gradonačelnika, Vladimir Ham.

"Otvorenost lokalnih proračuna mjeri se brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama svih županija, gradova i općina: godišnjeg izvršenja proračuna za određenu godinu, polugodišnjeg izvršenja proračuna, prijedloga proračuna, izglasanog proračuna i proračuna za građane za sljedeće razdoblje.
Ovaj je koncept webloga osmišljen kako bi poticao javnu raspravu o važnim pitanjima financiranima proračunskim novcem.Njime se podiže transparentnost javnih financija na najvišu razinu u RH.Podsjetimo, u lipnju 2015. Institut za javne financije dodijelio je Gradu Osijeku priznanje za transparentnost proračuna", dodao je zamjenik gradonačelnika, Denis Ambruš.grad2.jpg


Gradonačelnik Vrkić ovom je prigodom pozvao građane da posjete stranicu: cistracun.net i svojim sugestijama sudjeluju u kreiranju proračuna za sljedeću godinu. Weblog obuhvaća intervjue sa gradskim dužnosnicima, direktorima i rukovoditeljima, odgovornim osobama u različitim sustavima korisnika proračuna, ankete - desetak već aktivnih anketa (sport, EPK, dječji vrtića); newslettera; mjesečnog časopisa, prioriteta gradskih četvrti i mjesnih odbora, mjesečnih podataka o izvršenju proračuna - prihodi na razini Grada i rashodi po područjima. Weblog je prilagođen za korištenje na pametnim telefonima, tabletima i sl., dosad bilježi više od 4 tisuće posjeta, izrađen u suradnji s tvrtkom Kulenvizija i pokrenut je 31. srpnja 2015.

Gradsko poglavarstvo - weblog