COVID-19 uzrok smrti muškarca iz Istre

COVID-19 uzrok smrti muškarca iz Istre

"U ovome trenutku imamo 442 potvrđena slučaja, dakle 24 više od one brojke koje smo objavili jutros, što čini 60 slučajeva u zadnjih 24 sata", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite u 17 sati.

"U subotu smo imali 87 novih slučajeva, ali nakon toga taj broj pada. To daje nadu da će naš rast slučajeva biti više položen nego uspravan", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.
Potvrdio je da je patološki nalaz osobe iz Istre pokazao da se radi o smrti od COVID-a19.
Do sada su izliječene 22 osobe.
Capak, kako je rekao, nema novih informacija o stanju u Vinogradskoj bolnici , gdje je zbog dva zaražena liječnika više od 200 liječnika i medicinskih sestara u izolaciji, Upitan kakva je situacija u Osijeku, Capak je rekao da uvijek postoji opcija da druge bolnice u Hrvatskoj preuzmu pacijente.
Novinare je zanimalo prijmjenjuju li se u liječenju oboljelih kombinacija lijekova sa Sumamedom, na što je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić odgovorila negativno "Nema potrebe da se ide iracionalno sa Sumamedom. On ne može djelovati na virus, ali može djelovati na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Tu treba biti pametan i ne treba istrčavati s tim lijekom. Istraživanja pokazuju da virus u nekoliko prvih dana utišava naš imunološki sustav te mu se tako omogućava brže širenje i izazivanje veće štete na organizmu. Kada bismo išli davati Sumamed, morali bismo imati studiju da bismo vidjeli da on ne može naštetiti", objasnila je Markotić.
Markotić je komentirala i kritike da se ne provodi dovoljno testova. "Dijagnostika je raditi test na osobama za koje procijenite da ima smisla raditi test, da ima simptome ili da je bila u kontaktu. Vi taj test morate znati i interpretirati na adekvatan način. Sve i da u Zagrebu ujutro testiramo svih 800.000 ljudi, bar bi njih 100.000 navečer imalo simptome. Sve i da tehnički možemo sve testirati, a to nitko ne može, koliko puta dnevno treba nekoga testirati? Za sve koji misle da trebamo testirati više, neka mi kažu po kojim kriterijima to treba raditi i ja ću rado to s njima raspraviti", odgovorila je Markotić.