"Crveni fićo" Žarka Plevnika

"Crveni fićo" Žarka Plevnika

fotografirao Davor Magušić, Radio Osijek

Predstavljanjem knjige ratnog reportera Žarka Plevnika 'Crveni fićo', u Vukovaru počelo je ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Osječka je promocija prigoda da knjigu vide sudionici i svjedoci ratnih događanja o kojima piše Plevnik, ali i za uključivanje u humanitarnu akciju "Knjigom protiv mina".

crveni-fico-snimio-plevnik.jpg

“Knjiga je pregled mojih ratnih reportaža iz 1991. i 1992. godine. Tu su i priče o crvenom fići, aljmaškom šlepu, porušenim školama, ali originalni dokumenti pa je knjiga ujedno dokument vremena o danima kada se ovdje branila Hrvatska”, rekao je autor Plevnik. Autor i svi koji su sudjelovali u pripremi knjige odrekli su se svog honorara u korist Hrvatskog centra za razminiranje, kako bi pomogli završetak razminiranja Hrvatske.'Sigurno se sjećate događaja 27. lipnja 1991. godine u Osijeku kada je tenk tadašnje JNA pregazio crvenog fiću. Autor sam te TV snimke, koja je obišla svijet i koju vrlo često koriste brojne TV kuće, a koju sam snimio tada na raskrižju Vukovarske i Klajnove ulice"' prisjetio se poznatog događaja s početka Domovinskog rata autor Žarko Plevnik.

crveni-fico-plevnikj.jpgcrveni-fico-davorov1.jpg


Plevnik je tijekom Domovinskog rata radio kao novinar u osječkom TV studiju snimajući brojne izvještaje iz Osijeka, Vukovara i drugih mjesta Slavonije i Baranje. Kako je rekao, u knjizi 'Crveni fićo' utkane su njegove ratne reportaže iz 1991. i 1992. godine, a sav prihod od prodaje knjige namjenjen je razminiranju minsko sumnjivih površina u Hrvatskoj.

Izravno javljanje Žarka Plevnika u program radio Osijeka