Ctrl Alt HNK nova je manifestacija osječkog Hrvatskog narodnog kazališta

Ctrl Alt HNK nova je manifestacija osječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ctrl Alt HNK nova je manifestacija osječkog Hrvatskog narodnog kazališta

foto: HRT/mp

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku za svoju 113. sezonu pripremilo je novu manifestaciju Ctrl Alt HNK namijenjenu mlađoj publici, najavila je na konferenciji za novinare ravnateljica Drame HNK Petra-Bernarda Blašković.

"Nova manifestacija Ctr Alt HNK usmjerena je prema mlađoj publici jer smo shvatili da postoji potreba za otvaranjem novoga međuprostora u kazalištu mladima do 26 godina. Želimo kod te populacije stvoriti naviku dolaska u kazalište. U ovom projektu partner nam je Kulturni centar Osijek čije otvorenje je u planu u svibnju ove godine", rekla je Blašković.
Ovom manifestacijom, kako je rekla, žele otvoriti prostor i predstavama koje nisu u okviru produkcije HNK te biti domaćini repertoaru koji će zanimati mlade.
"Kao što ime manifestacije kaže, to je spoj kulture i alternative - Ctrl Alt, dakle riječ je o alternativnoj kulturi. Želimo otvoriti vrata i manjim produkcijama koje su pokazale kvalitetu na tržištu i koje su zanimljive mlađoj populaciji", rekla je Blašković dodavši da manifestacija ima dva ciklusa, siječanjski i ljetni, a u siječanjskom ciklusu na repertoaru su dvije predstave.
Manifestaciju u utorak, 21. siječnja u 19 sati otvara monodrama Luke Mihovilovića i Gee Gojak "Neprilagođen" u produkciji Istarskog narodnog kazališta Pula. Riječ je o autorskom projektu glumca i redatelja Luke Mihovilovića i glumice i redateljice Gee Gojak koji se bavi problemom diskriminacije i neprihvaćanja. Već sljedećeg dana, u srijedu, 22. siječnja u 19 sati osječkoj publici predstavit će se Srpsko narodno pozorište Novi Sad s dramatičnom komedijom "Zdrav(o) život(e)/ High life" u režiji Nikole Zavišića.
Ravnatelj Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić izrazio je zadovoljstvo što je HNK pristao s njima kao partnerom ući u ovaj projekt naglasivši kako je jako važno povezivanje i umrežavanje institucija.
"To je dobro za osječku kulturnu scenu i nadam se da će i ostali dionici u kulturi to prepoznati. Nakon ovog siječanjskog prvog ciklusa, drugi ciklus manifestacije održat će se u Kulturnom centru u svibnju i lipnju kada će biti prikazane tri predstave bivših studenata osječke Akademije za umjetnost i kulturu i jedna iz repertoara varaždinske Umjetničke organizacije Gllugl", zaključio je Majić.