D. Hajduković: Osječki KBC već dva mjeseca nema reagensa za alergije

D. Hajduković: Osječki KBC već dva mjeseca nema reagensa za alergije

fotografija Davor Lončarić

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković upozorio je na alarmantno stanje u hrvatskom zdravstvu posebice na tešku situaciju u osječkom KBC-u u kojem već dva mjeseca nema reagensa za analizu alergija. Dodao je kako liječnici uskoro neće moći pregledavati pacijente jer - neće imati rukavice.

Naš zdravstveni sustav jedino spašavaju predani ljudi koji u njemu rade, liječnici i medicinske sestre koje svojim entuzijazmom sustav drže na okupu, no oni ne mogu raditi bez potrošnog materijala i osnovne infrastrukture, rekao je Hajduković u stanci za slobodan govor u Hrvatskom saboru.
U KBC Osijek, ustvrdio je, već dva mjeseca nema reagensa za analizu alergija. Citirao je i jednog od pacijenata koji tvrdi da mu je uzorak uzet prije mjesec i pol, a prošli tjedan mu je rečeno da nalaz još nije izrađen jer od sredine rujna nema reagensa. Ne radi se o preskupom medicinskom uređaju nego običnom potrošnom materijalu, upozorio je Hajduković.
I sam je, rekao je, nedavno bio korisnik tog sustava u kojem mu je u bolesničkoj sobi razbijeni prozor bio zakrpan samoljepljivom vrpcom.
Investicije u zdravstvenu infrastrukturu, realizacija iz prošle godine je 694 milijuna kuna, a za ovu godinu 537 milijuna. Skoro 150 milijuna manje. Za sljedeću godinu projekcija je 255 milijuna kuna, dakle još manje, a za 2021. je 218 milijuna kuna, naveo je Hajduković dodavši kako ćemo doći u situaciju da nas liječnik ne može pregledati jer nema rukavica.