Dan grada: Đakovo slavi 780 godina

Dan grada: Đakovo slavi 780 godina Dan grada: Đakovo slavi 780 godina

foto: HRT/mp

Dan je Grada Đakova koje slavi 780.obljetnicu. U svojstvu izaslanika predsjednika Vlade i Hrvatskoga sabora na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator istaknuo da je samo lani u razvoj Đakova uloženo petnaest milijuna kuna.

"Grad nisu zgrade, staze ni ulice, grad su njegovi stanovnici. Svima vama kojima je Đakovo u srcu i koji iz dana u dan svojim trudom i radom pridonosite njegovom napretku posebno zahvaljujem" - istaknuo je, čestitajući sugrađanima gradonačelnik Marin Mandarić. Tradicionalno, proslava je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju, a nastavljena je svečanom akademijom i dodjelom priznanja i nagrada najzaslužnijim Đakovčanima. 

Nakon nekoliko burnih godina izraženi negativni trendovi - preokrenuli su se kad je u pitanju depopulacija i odlazak mladih obitelji - podsjetio je gradonačelnik Mandarić, te naveo kako je prvi put lani u Đakovu zabilježen veći broj rođenih nego umrlih. Grad je lani isplatio i više naknada za novorođene stanovnike, a cilj je, kako je istaknuo, svu djecu uključiti u program predškolskog odgoja i obrazovanja.

Samo lani, gotovo 15 milijuna kuna uloženo je u razvoj - istaknuo je u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade i Hrvatskoga sabora na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đakova zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator.  Naveo je kako su dva ključna županijska projekta, oba vrijedna po tri milijuna kuna - dovršetak nastavne sportske dvorane u Selcima i obnova Doma zdravlja.