Dan irisa i plave vrpce u Osijeku

Dan irisa i plave vrpce u Osijeku Dan irisa i plave vrpce u Osijeku

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Gradske lige protiv raka u Osijeku je održana akcija kojom se želi upozoriti na rak debelog crijeva i prevenciju. Postotak izliječenja je viši od 90% ukoliko se bolest otkrije na vrijeme.

Rak debelog crijeva u Hrvatskoj je drugi najčešći oblik raka u osoba oba spola. Kod žena iza raka dojke, a kod muškaraca iza raka pluća. U 2015. godini u Hrvatskoj je registrirano 3.229 novooboljelih osoba (214 u Osječko  - baranjskoj županiji), a u 2017. je od te bolesti umrlo 2.037 osoba u Hrvatskoj,123 u županiji. U Hrvatskoj se od 2007. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojim su obuhvaćene sve osobe u dobi od 50 do 74 godine života. Osobe se pozivaju svake dvije godine na sudjelovanje u Programu. Sve osobe koje pošalju potpisan i ispunjen formular pristanka dobit će na kućnu adresu testove za nevidljivo krvarenje u stolici s detaljnim uputama o načinu testiranja. Obilježavanjem Dana irisa želi se skrenuti pozornost na tu bolest i povećati odaziv osoba na testiranje u sklopu Nacionalnog programa.Ukoliko se bolest otkrije u ranom stadiju izgledi za izlječenje su veliki.

"Nacionalni program se provodi više od 10 godina. Ukoliko se bolest otkrije na vrijeme izlječiva je u 90 posto slučajeva. Testiranje je vrlo jednostavno. Provodi se u kući. I ukoliko imate pozitivan rezultat sve je na nama. Pozvat ćemo vas dalje na obradu i dalje na dijagnostiku. Uz to moram napomenuti da je tjelesna aktivnost važna. Povećana tjelesna aktivnost smanjuje mogućnost dobivanja raka debelog crijeva za 15 do 30 posto. Ne čekajte da vas bolest zatekne. Odazovite se našem programu”, poručuje doc.prim.dr.sc. Senka Samardžić, dr. med. Koordinator nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za Osječko-baranjsku županiju.