Dan je sjećanja na najteže dane obrane Osijeka 1991.

Dan je sjećanja na najteže dane obrane Osijeka 1991. Dan je sjećanja na najteže dane obrane Osijeka 1991.
foto N. Knežević,HRT foto N. Knežević,HRT

foto K. Inhof/ arhiva HRT/ Radio Osijeka

Dan je obrane grada Osijeka. 5. prosinca 1991. godine Osijek bilježi kao najteži u obrani grada jer je istovremeno napadnuta cijela linija obrane od Nemetina do Ivanovca. Poginulo je četvero civila i 30 hrvatskih branitelja, od čega njih 16 u šumi Rosinjači.

28. obljetnica obilježena je paljenjem svijeća kod spomen-obilježja u Hebrangovoj ulici gdje su počast poginulima odale njihove obitelji i prijatelji, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, grada i županije. I ove se godine, u spomen na poginule, trči maratonska utrka "Krug zajedništva, ljubavi i mira".

Branitelji iz Rosinjače svojim herojskim otporom, ne pristavši na povlačenje, omogućili su obrani Osijeka da se konsolidira i pojača snage na južnim dijelovima grada, što je u konačnici spriječilo daljnje nadiranje JNA i srpskih paravojnih postrojbi prema samome Osijeku. Njihova su tijela suborci izvukli nakon 8 dana ušavši u neprijateljski teritorij. 

Živote u obrani Osijeka u šumi Rosinjači su ostavili: Salko Ahmić, Ivica Babaja, Pavao Begonja, Stjepan Ezer, Damir Farago, Berislav Genčić, Zoran Gnjatović, Ivan Hap, Zoran Kišasondi, Siniša Knežević, Mladen Milanković, Davor Milas, Matija Olujić, Ivan Sekanić, Goran Stjepanović i Mihajlo Pelegrin, za čijim se tijelom još uvijek traga.

 

      poginuli-na-rosinjaci.jpg

 

Predsjednik Odbora za branitelje i braniteljske udruge u Gradskoj upravi Darko Nađ podsjetio je kako su 5. prosinca 1991. godine osječki branitelji izdržali brojne žestoke napade, jer je toga dana napadnuta kompletna crta obrane Osijeka. Svi mi koji smo sudjelovali 5. prosinca 1991. godine u obrani Osijeka od žestokih napada velikosrpskog agresora znamo što smo učinili za grad Osijek. Bili smo svjesni ako napustimo svoje položaje da će Osijek doživjeti istu sudbinu kao Vukovar", rekao je Nađ. Kako bismo se odužili svim poginulim braniteljima, ali i onima koji su preživjeli, zatražili smo prošle godine od Gradskog vijeća da 5. prosinca bude proglašen Danom obrane grada Osijeka, podsjetio je Nađ.
Kod spomen obilježja poginulima u Rosinjači svijeće su upalili izaslanik ministra obrane brigadir Željko Ljubas, pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, predstavnici županijske Koordinacije braniteljskih udruga, osječkog Gradskog vijeća te brojna izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga.
Nakon toga održan je braniteljski maraton Krug zajedništva, ljubavi i mira, u večernjim satima u Muzeju Slavonije bit će otvorena izložba fotografija Neuništivi grad, dok će u Vikarijatu đakovačko-osječke nadbiskupije biti održana projekcija dokumentarnih filmova i izložba ratnih fotografija.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA OBRANE GRADA OSIJEKA 
8:00 – Sveta misa za sve poginule, umrle i nestale u crkvi Svetog Roka, Strossmayerova ulica

9:05 – Paljenje svijeća u sjećanje na poginule na Rosinjači kod spomen obilježja, Hebrangova ulica 32
Start maratona „Krug zajedništva, ljubavi i mira“

10:00 – Paljenje svijeća kod spomen obilježja na Filipovici

10:30 – Paljenje svijeća kod spomen obilježja na Brijestu

10: 50 – Paljenje svijeća kod spomen obilježja Industrijska četvrt

11:20 – Paljenje svijeća kod spomen obilježja u Tenji

12:00 – Paljenje svijeća kod spomen obilježja u Nemetinu

18:00 – Svečano otvaranje izložbe „Neuništivi grad“; Muzej Slavonije, Trg Svetog Trojstva 2

19:00 – Projekcija dokumentarnih filmova i izložba ratnih fotografija, Vikarijat Osijek, Strossmayerova 58