Dan jedinstvenog europskog broja 112

Dan jedinstvenog europskog broja 112 Dan jedinstvenog europskog broja 112

Dan jedinstvenog europskog broja 112 obilježen je u Područnom uredu za zaštitu i spašavanje u Osijeku predstavljanjem rezultata rada rada za prošlu godinu i otvorenim vratima za učenike osnovnih škola.

Voditelj osječkog Centra 112 Zvonko Grgec podsjetio je da je taj jedinstveni broj za djelovanje hitnih službi u Hrvatskoj uveden 2005. godine, čime smo se pridružili jedinstvenom europskom projektu dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem žurnih službi na jedinstveni broj 112.

"Prošle je godine na području Hrvatske bilo milijun i pol poziva, a u Osječko-baranjskoj županiji 126 tisuća. Najčešće su to pozivi prema hitnoj medicinskoj pomoći, zatim sigurnosni pozivi vezani za intervenciju policije, vatrogasce i ostale službe. Još uvijek ima zlonamjernih poziva kad određeni, jako mali broj građana zlorabi poziv na 112 pa službe nepotrebno izlaze. Njima se na kraj izlazi isključivanjem iz javne telekomunikacijske mreže", rekao je Grgec.

Da je broj u našoj zemlji sve prepoznatljiviji, Grgec je potkrijepio rezultatima istraživanja Europske komisije prema kojima dvije trećine građana u Hrvatskoj znaju što je 112 i kako zatražiti pomoć te bi ga u slučaju potrebe i nazvali, što je iznad europskoga prosjeka.

Zvonko Grgec i djeca u Centru 112