Dan mimoza u Osijeku

Dan mimoza u           Osijeku Dan mimoza u           Osijeku

fotografija Davor Lončarić

U Osijeku je, na središnjem gradskom trgu, obilježen dvanaesti hrvatski Dan mimoza - nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Najava je to trinaestog Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice koji će trajati od 21. do 27. siječnja.

Akciju, kojoj se i ovaj put odazvao veliki broj građana, tradicionalno organiziraju Gradska liga protiv raka u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije, KBC Osijek, Dom zdravlja Osijek, Izviđački klub Javor, Mammae klub, JaKa -  udruga žena oboljelih i liječenih od raka jajnika, Lions club Gea i Medicinska škola.

"Cijepljenje, ali i edukacija uz vjeru u struku, još su jednom potvrđeni kao glavni čimbenici prevencije kada je u pitanju ova vrsta bolesti", istaknuo je Nikola Kraljik - koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za Osječko - baranjsku i Virovitičko - podravsku županiju i tajnik Lige protiv raka Osijek te dodao: „Apeliram i ovoga puta na roditelje i na obitelji da koriste mogućnost besplatnog cijepljena protiv HPV-a. Dokazano je kako se cijepljenjem podiže imunitet i zaštita kroz barem sljedećih deset godina - što ne znači da se i dalje ne treba odgovorno ponašati. Naprosto to je samo jedan vid pomoći uz drugi koji je preventivni pregled s uzimanjem papa testa.” 

"Svojom učestalošću i smrtnošću rak vrata maternice izazov je suvremene medicine te značajan javnozdravstveni problem u razvijenim i u nerazvijenim zemljama. Bolest je to od koje, zahvaljujući današnjim mogućnostima u medicini i javnom zdravstvu, uzimajući u obzir mogućnosti i znanja u sprječavanju i mogućnostima ranog otkrivanja ove bolesti, ne bi smjela teoretski oboljeti niti umrijeti ni jedna žena u svijetu. No, na žalost, stvarnost je još uvijek poražavajuća. Rak vrata maternice četvrto je po najčešće sijelo raka žena u svijetu.
U Europi je od raka vrata maternice u 2018. godini oboljelo gotovo 61.000, a umrlo više od 25.000 žena. Istočna Europa područje je najveće pojavnosti i smrtnosti od raka vrata maternice u Europi, a istodobno je to područje koje ima i najveću stopu smrtnosti. Najnižu stopu pojavnosti raka vrata maternice u Europi ima Finska (ona je u 2018. godini iznosila 4,7 na 100.000), a ujedno Finska ima i najnižu stopu smrtnosti od raka vrata maternice (2018. godine stopa je iznosila 1 na 100.000).
Hrvatska u odnosu na istočnu Europu ima povoljniju situaciju, ali u odnosu na zapadnu Europu znatno lošiju. U Hrvatskoj je rak vrata maternice 11. najčešće sijelo raka u žena s 280 novooboljelih žena u 2015. godini, što čini 3% svih zloćudnih bolesti žena. U 2014. godini umrlo je u Hrvatskoj 130 žena, 2015. 111 žena, u 2016. 115 žena, a u 2017. 109 žena. 
Od 2005. do danas u Osječko-baranjskoj županiji postupno se smanjuje broj novooboljelih žena, od vodeće pozicije na razini Hrvatske do današnjeg broja koji je značajno ispod prosjeka Hrvatske, jednako tako smanjuje se i smrtnost zadnjih godina. U Osječko-baranjskoj županiji je rak vrata maternice 12 najčešće sjelo raka u žena s 15 novooboljelih žena u 2015. godini. U 2016 i 2017 godini bilježimo i dalje visoku brojku novooboljelih (15 odnosno 18 žena) ali dobrim dijelom bolest je otkrivena u najranijoj fazi bolesti. U 2014. umrlo je 15, u 2015. 8, u 2016 2 žene, a u 2017. 3 žene", ističe Koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju i tajnik Lige protiv raka Osijek Nikola Kraljik.