Dan muzeja: Hiper - povezani muzeji

Dan muzeja: Hiper - povezani muzeji

Kako je 2018. godina u kojoj se slavi Europska kulturna baština, tako ICOM (Svjetsko vijeće muzeja) predlaže temu za Međunarodni dan muzeja: Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika, koja naglašava potrebu muzeja da bude otvoren i povezan sa društvom u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

 

Muzej Slavonije povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja želi istaknuti vezu s lokalnom zajednicom, povezati se i proširiti muzejsku obitelj koju čine i posjetitelji. Pozivaju na radionice za djecu, kostimirane, ali i VR
- virtualne šetnje za mlade, tematski program za studente i profesore, panel diskusije za roditelje s djecom i besplatan posjet svim muzejskim postavima. Posjetite Muzej Slavonije 18. svibnja od 18:00 do 22:00 sata. 

MUZEJ SLAVONIJE, TRG SV. TROJSTVA 6

18.00 - 19.00 - ZAIGRAJ SE S KULTAKTOM, radionica za djecu i mlade

19.00 - 20.00 - TALK SHOW - ŽIVI MUZEJ - EUROPE WITH KIDS - Zdenka Lacina o suradnji s Edukacijskim odjelom Muzeja Slavonije u izradi povijesnih kostima / Obitelj Buljubašić o putovanjima i izazovu otkrivanja kulture stranih zemalja

20.00 - 21.00 - VALPOVAČKI VLASTELINI, studenti Odjela za informatologiju FFOS-a nude kostimirano vodstvo kroz izložbeni postav 

ARHEOLOŠKI MUZEJ , TRG SV. TROJSTVA 2

18.00 - 21.00 - ZAŠTITNA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA RUŠČICA-GLOGOVE-PRAULJE, gostujuća izložba Muzeja grada Nova Gradiška, autora Mihaljević, Podunavac, Matković Vrban

18.00 - 21.00 - POSJETI POSTAVE ARHEOLOŠKOG MUZEJA, slobodan ulaz i posjet stalnom postavi

ULAZAK ZA SVE POSJETITELJE JE BESPLATAN. PRIJAVE NA RADIONICU ZA DJECU OBVEZNE.

 

Muzej likovnih umjetnosti u okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja prikazati će svoju Hiper - povezanost unutar samog muzeja i izvan njega.

Predstavit će se slijedećim programima:

UNUTAR MUZEJA:
Adresa: Europska avenija 9,Osijek
Radno vrijeme petak 18. svibanj 10.00 – 20.00 i subota 19. svibanj 10.00 – 13.00 i 19.00 – 21.00.

- Izložba „Valpovački vlastelini Prandau Normann – likovna baština“: na tragu (raz)otkrivanja baštine slavonskoga plemstva, dugotrajnim i revnim prikupljanjem umjetnina plemićkih obitelji Hilleprand von Prandau i von Normann- Ehrenfels tijekom dvostoljetnog upravljanja Valpovačkim vlastelinstvom nastala je vrijedna umjetnička zbirka.
Muzej je koordinirao projekt koji povezuje više institucija u Osijeku - Muzej Slavonije, Državni arhiv u Osijeku- te Muzej Valpovštine u Valpovu. Prikupljena građa se spaja i povezuje s povijesnim, kulturnim, društvenim kontekstom Slavonije od 18. do XX. stoljeća, aktualizirajući tematike u vezi kolekcionarstva;

- Izložba „Linija i ploha“ – fotografije Foto kluba Maribor u sklopu manifestacije Slovenija u Slavoniji: međunarodna suradnja.


IZVAN MUZEJA:

- U suradnji sa Županijom Osječko-baranjskom organizirano je upoznavanje Palače Normann (sadašnje sjedište Županije na Trgu Ante Starčevića). Petak, 18. svibnja od 10 do 12 sati ispred palače organizira se edukativna radionica, a od 18 do 20 sati kustos Ivan Roth provest će posjetitelje kroz taj vrijedan spomenik arhitekture.

- U organizaciji Hrvatskog fotosaveza, na inicijativu Muzeja likovnih umjetnosti od 17. do 20. svibnja održat će se radionice „Kamera obscura“ u kojima će polaznici fotografirati naslijeđe obitelji Prandau Normann u Valpovu i Donjem Miholjcu. Projekt se nastavlja u rujnu izložbom fotografija u Art klubu našega Muzeja.

- Izložba „Proljeće“ – kao dio projekta „Muzej u gostima“ prikazuje nekoliko djela muzejske zbirke s proljetnim, prirodnim motivima u prostoru Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

- Podsjetnika da je Muzej i na drugi način prisutan u našem gradu, kroz javne skulpture, kao na primjer „Picasso“ Ivana Sabolića na promenadi, Frangešov „Umirući Vojnik“ u Parku kralja Držislava, te Drinkovićev „Ab ovo“ u Donjem Gradu…

Muzej likovnih umjetnosti će biti otvoren od 10 do 20 sati za posjetitelje svih uzrasta. Edukativna soba –igraonica očekuje svu djecu koja se žele zajedno igrati, crtati, te istovremeno naučiti nešto novo.

Povodom Europske noći muzeja, u subotu 19. svibnja 2018. godine od 19 do 21 sat, u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti organizirano je čitanje dijelova romana Josipa Cvenića „Sablasti nad dvorcem“ u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku. Na sve je programe ulazak slobodan.