Dan oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije

Dan oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije Dan oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije

foto:HRT/M.Milas

Na današnji dan, 14. travnja 1945. godine, partizanske su jedinice ušle u grad, te je time okončana četverogodišnja fašistička okupacija. U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek i ove je godine ovaj datum obilježen prigodnim programom u Perivoju kralja Tomislava.

Tri dana, od 11. do 14. travnja 1945. godine trajale su borbe za oslobođenje grada Osijeka od fašističke okupacije, a završile su ulaskom boraca NOB-a u sam grad. Bio je to ujedno i uvod u kraj drugog svjetskog rata koji je završio samo par mjeseci kasnije. "Današnji je dan iznimno važan datum za Osijek, jer je tada Grad oslobođen od fašističke okupacije i nakon toga je živio u slobodi sve do današnjega dana", rekao je potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek Dragutin Mioč.

Dožupan Goran Ivanović istaknuo je kako Osječko-baranjska županija želi stvoriti bolje uvjete za život na ovim prostorima i smatra da ne treba zaboraviti, nego se prisjećati ljudi koji su pali za oslobođenje Osijeka. "Povijest se mora istražiti do kraja, povjesničari trebaju dati konačnu ocjenu o Drugom svjetsko ratu ili bilo kojem drugom ratu".

Gradonačalnik Osijeka naveo je kako je antifašizam omogućio da Europa postane demokratska i zapadna, ali isto tako i Hrvatska koja je danas slobodna i neovisna držana."To su činjenice koje ne treba zaboraviti i zaobići, nego ih treba isticati. Ne treba zaboraviti ni da je u antifašizmu bilo komunističkih zločina i to je nedvojbeno. Danas trebamo razmišljati o tome kako rješavati, a ne stvarati probleme, a to znači da nema prijepora oko onoga što je pozitivno i u povijesti zabilježeno kao vrijednost, to treba nastaviti štovati i stvarati uvjete da svi zajedno možemo bolje živjeti". 

potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek Dragutin Mioč, osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić