Dan planeta Zemlje: "Zeleni grad"

Dan planeta Zemlje: "Zeleni grad"

Svake godine 22. travnja više do milijardu ljudi obilježava Dan planeta Zemlje. Tema ovogodišnjeg, 45. Dana planeta Zemlje su "Zeleni gradovi".

 

PROGRAM "DANA PLANETA ZEMLJE" U VALPOVU

Udruga Iovallios iz Valpova, u suradnji s predškolskim i školskim ustanovama i gradom Valpovom, već dugi niz godina promovira i potiče akcije i aktivnosti uz zaštitu okoliša, posebice uz Dan planeta Zemlje kao najmasovnije i najraširenije planetarne akcije. za ovaj su dan najavili brojne aktivnosti od kojih će najatraktivnije biti radionice izrade vjetrenjača, povorka sa preko 200 djece- vjetrenjača kroz centar grada do gradske vjećnice i „milenijsko“ fotkanje.

iovalis-valpovo.jpgPROSTOR IDEC-a (Prilaz Crvenog križa 4)

 10,00 – dolazak izviđača i priprema za radionice
 10,30 – dolazak školskih razreda  i početak radionica  izrade vjetrenjača od papira
 11,15 – dolazak vrtićkih skupina
 11,20 – prikaz video klipova Dan planeta Zemlje
  11,30 – polazak svih sudionika do gradske vijećnice

DVORIŠTE GRADSKE VIJEĆNICE (Matije Gupca 32)

11,55 - dolazak sudionika u dvorište gradske vijećnice i pozdrav organizatora
                      i gradonačelnika   
12,00 - skupno (milenijsko) fotografiranje
12,05 - prigodni program sudionika
12,15 - nagrađivanje sudionika i eko zakuska  

 IZ POZIVA ORGANIZATORA
 
"Što znači ZELENI GRAD ?
Za nas, zeleni grad je grad koji ima najčišće i najučinkovitiji energiju, transport i izgradnju infrastrukture moguće.
Zeleni grad dobiva svoju energiju iz obnovljivih izvora poput solarne i energije vjetra, a distribuira tu energiju kroz učinkovite i pouzdane mikromreže. Zeleni grad se sastoji od  zgrada koje su energetski učinkoviet, očuvanje voda, te smanjenje količine otpada. Zeleni grad  je povezan sa čistim i dostupnim  javnosti prometnim mrežama  i prijateljski pogoduje biciklizmu  i hodanje.  Zeleni grad je zdraviji, više pristupačno, i više ugodno mjesto za život.
Što mi činimo u Valpovu?
Od 1993. godine u Valpovu  se obilježava Dan planeta Zemlje. Počeli su ga skromno obilježavati upravo članice i članovi Odreda izviđača IOVALLIOS. Nizom aktivnosti i akcija u koje su se kasnije uključivale ponajviše vrtićke skupine djece, ali i Osnovne škole, pa i Grada Valpova, napravljeno je puno uspješnih aktivnosti a nekoliko je bilo i izuzetnih. Rado se sjećamo najdužeg niza eko poruka u Hrvatskoj i okolici, eko poruka koje su balonima letjele desecima kilometara oko Valpova,  ogromnog globusa – slagalice, obilježavanja biljnih vrsta po perivoju parka, eko porukama na drvenim oblutcima, pa do prošlogodišnjih aktivnosti izrade i postavljanja ploča s kartom parka i izložbe dječjih radova na temu Moj park.
Simbolika obnovljih izvora energije i ovogodišnjih akcija i manifestacija uz Dan planeta Zemlje je vjetrenjača,  pa predlažemo da djeca vrtićke i osnovnoškolske dobi izrade vjetrenjače od papira – svih veličina, uzoraka, materijala, visine….

                         green-citt.jpg
Tim povodom biti će u dvorištu Izviđačkog dječjeg eko centra (IDEC Valpovo) organizirane i dvije radionice izrade vjetrenjače od papira, prva za izviđače u četvrtak, 17. travnja, a potom i za 100-tinjak učenika OŠ „M.P.Katančić) na sam Dan planeta Zemlje, u utorak 22.travnja 2014. s početkom u 10,30 sati. U 11,15 nam se pridružuju i vrtićke skupine D.V. „Maza“ i „Moj Bambi“, pa zajedno možemo pogledati edukativne video klipove „Earth day networka“
Povorka od preko 200 sudionika, uglavnom djece i mladih sa šarenim vjetrenjačama će preko središnjeg gradskog trga doći do dvorišta gradske vijećnice i čelnicima grada svojim vjetrenjačama, kostimima, programom i porukama, prenijeti svoju želju i nastojanje da naš grad bude među najzelenijima u Hrvatskoj. Sudionike će pozdraviti predstavnik organizatora i gradonačelnik grada Valpova i prigodno ih počastiti eko napitcima i grickalicama, te se zajedno sa svim sudionicima prigodno „milenijski“ fotografirati."
/ tekst Darko Tivanovac/