Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Osijeku

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Osijeku Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Osijeku
(foto Ž. Kovačević) (foto Ž. Kovačević)
Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić (foto Ž. Kovačević) Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić (foto Ž. Kovačević)
(foto Ž. Kovačević) (foto Ž. Kovačević)

Izaslanstvo županije na čelu s Osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem(foto Ž. Kovačević)

Cjelodnevni program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja počeo je jutros u Osijeku polaganjem vijenaca na Krunskoj utvrdi, a nastavljen je kulturno- sportskim programom na prostoru osječke streljane Pampas.

Osječki branitelji se s ponosom sjećaju Domovinskog rata te ističu kako je cijela Hrvatska na svoj način sudjelovala u veličanstvenoj akciji Oluja. Objedinjeni u akciji Feniks, tijekom akcije Oluja, hrvatski vojnici, tadašnjeg Zbornog područja Osijek, imali su obrambenu zadaću. Gotovo 70 tisuća pripadnika Hrvatske vojske bilo je spremno braniti hrvatski teritorij od tadašnje jugo-vojske. Topničko raketne bitnice, postavljene za obranu, bile su spremne primiti zapovjed i za oslobađanje Slavonije i Baranje. 

"Kao netko tko je bio u progonstvu, želio sam da se vojno oslobodi naš dio Hrvatske, no mudrom politikom pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, sačuvali smo brojne živote i mirnom reintegracijom vratili okupirana područja." - rekao je osječko - baransjki župan, Ivan Anušić, sudionik akcije Bljesak i tadašnji pripadnik specijalne policije.     

Prvi hrvatski predsjednik, doktor Franjo Tuđman, tražio je od nas u Slavoniji savršeni mir kako bi se provela akcija Oluja, ali i najviši stupanj spremnosti ukoliko nešto pođe po zlu ističe Filip Aračić umirovljeni brigadir Hrvatske vojske:

"Svaki je zapovjednik u sefu imao precizne upute ukoliko dođe do ugroze naših položaja ili bilo kakvih pokreta jugo vojske iz Vojvodine i Srijema gdje su bili raspoređeni. Imao sam tu privilegiji da sam u trenutku početka akcije znao da je krenulo. Sve se brzo pročulo i znali smo da ćemo pobijediti. Nismo jedino znali hoće li to imati posljedice po Slavoniju, no i za to smo bili u potpunosti spremni!"

Zdravko Nalio predsjednik osječke Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinkog rata ističe kako je nakon dugo vremena ponovo časno biti hrvatski branitelj

"Osporavali su nas, bili smo smetnja, no sada smo najbliže nekom poštenom odnosu prema nama koji smo tih dana branili Hrvatsku." 

Večernji dio programa obilježavanja današnjeg dana, održat će se na osječkoj promenadi, u organizaciji  Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. U 20 sati i 30 minuta kod zdenca počinje koncert Igora Delača i AurA banda, a nakon toga je najavljena bakljada Kohorte, na visećem mostu, i neizostavni vatromet u 22 sata i 30 minuta.