Dan polja suncokreta

Dan   polja   suncokreta Dan   polja   suncokreta
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti drugu je godinu zaredom organizirao javnu žetvu komparativnog pokusa s više hibrida suncokreta .

Dan polja suncokreta održan je u sklopu demonstracijske aktivnosti pod nazivom „Prikaz suvremene i dobre prakse u proizvodnji suncokreta u istočnoj Slavoniji“. Cilj je odabrati hibride koji su najbolje prilagođeni uvjetima uzgoja istočne Slavonije. 

U sjetvi su bili zastupljeni hibridi više sjemenskih kuća, a tijekom vegetacije odrađena je uobičajena agrotehnika za suncokret. Cilj je cijelog komparativnog pokusa koji se nalazi i na drugoj lokaciji u Donjoj Zelini  bio utvrditi koji su hibridi najkonkurentniji i najpovoljniji za područje istočne Slavonije, što će uvelike pomoći ovdašnjim poljoprivrednicima. "Riječ je o komparativnom pokusu  koji će se nastaviti i iduće godine, a provodimo ga u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede", rekao je izvanredni profesor s FAZOS-a Tomislav Vinković. "Sam projekt prate i naši nastavnici, koji se bave industrijskim biljem. Bez obzira što je ova godina možda bila dosta nepovoljna i imali smo dugo razdoblje suše, suncokret je ipak dobro rodio, jer je u ključnom trenutku dobio nešto oborina i možemo očekivati dobre prinose. Naše pokušalište prostire se na 100 hektara i na njemu uzgajamo ratarske, voćarske i povrćarske kulture. Imamo jako veliki broj pokusa koji se odvijaju u sklopu određenih projekata - nacionalnih, znanstvenih i stručnih, ali projekata Europske unije".

Viši savjetnik specijalist u Ministarstvu poljoprivrede Siniša Hrgović kaže da će rezultati u žetvi suncokreta bili prilično šaroliki. Istaknuo je kako je ovo bila vrlo zahtjevna godina, kako po pitanju agrotehnike, tako i po pitanju klimatskih nepogoda. "Bit će velike varijabilnosti u smislu visine prinosa. Nakon žetve ćemo biti pametniji, jer ćemo znati prosječan prinos. Po pitanju FAZOS-ovog pokusnog polja suncokreta agrotehnika je obavljena besprijekorno i prinosi će zasigurno biti barem na razini prosjeka ili izanad njega. Hrgović dodaje kao su ovakvi pokusi iznimno važni kako bi se vidjelo što je novo na tržištu - koje sorte, odnosno koji hibridi. Ovakvi se pokusi postavljaju i na drugim kulturama te se u konačnici dođe do informacije koji su hibridi na lokalnom području najbolji, najisplativiji i najstabilniji. Riječ je uglavnom o novim hibridima i ta je informacija značajna poljoprivrednicima koji na temelju istaknutih referenci mogu birati što će sijati. Vjerujem da neće doći do pada površina pod suncokretom, jer je ipak cijena ta koja određuje što će poljoprivrednici sijati. Procjena je da je i ove godine suncokret u Hrvatskoj zasijan na 35 000 - 45 000 hektara, dok je trenutačna otkupna cijena 3,80 kuna s mogućmošću daljnjeg rasta".